http://bgvoice.com/public/files/gallery/1235.jpg

Близо 400 танцьори от 25 състава и техните гости се събраха през уикенда в Чикаго за четвъртия годишен фолклорен фестивал "Верея", организиран от едноименния клуб. Те дойдоха от 10 граса от САЩ и Канада, включително Торонто, Монреал, Сент Луис, Сан Франциско, Ню Йорк, Детройт  и, разбира се, градa домакин. Към тях се присъединиха и стотици любители на родните ритми.

На сцената се изявиха малки и големи, любители и професионалисти. Демонстрирайки майсторството си, изпълнителите допринесоха за една незабравима и близка до родното обстановка. Те самите споделят, че танците са нещото, което ги доближава до родината. „На мен цял живот в България това ми е бил начинът на живот и се радвам, че и тук успявам да го правя. За нас това е България. Танцът е всичко. Танцът е живот" - каза за BG VOICE Деян Капитанов, един от участниците във фестивала. Той и неговите колеги се подготвят цяла година за събитието.

На фестивала се изпълняват танци от всички краища на България. И точно тези танци привличат и американци като Катрин Спрингър. „За мен българският фолклор, танци и песни са нещо абсолютно натурално. Не виждам нищо страшно и затрудняващо в тях." Катрин е от Ню Йорк и никога преди не е живяла в България, но българският й е перфектен. Тя е учила танци в София и е била няколко пъти на турнета там, като каза, че това са едни от най-добрите й спомени. „Майка ми няколко пъти ме е питала - добре, защо точно български фолклорни танци? И аз всеки път и отговарям едно и също - майко, амерканският фолклор ми е скучен, искам нещо предизвикателно и интересно", каза още Катрин.

Но тя не е единствената, която се възхищава на нашите народни танци. Колегите й от ансамбъл „Еthnic Dance" също са американци и заедно с ръководителя им Пол Колинс изиграха едни от най-трудните хора. „Вече дори не помня от колко време играя български фолклорни танци. Просто ги смятам за впечатляващи. Никаде другаде в света не можеш да откриеш такова разнообразие на тактове и мелодии. Просто е уникално!", споделя Пол Колинс.

Публиката и през двете вечери беше във възторг от изпълненията на танцовите състави. Аплодисменти и усмивки съпровождаха всеки един танц. „Невероятно беше. И знам, че ще продължи все така", сподели за BG VOICE Стоян Дечев, който беше част от публиката. "От това могат да се учат всички българи по целия свят, а и най-вече в България, за да могат да видят как ние тук, в Америка, спазваме традициите и ги предаваме на децата си. И аз съм горд, че мойто дете има тази възможност."

Участниците във фестивала споделиха, че нямат търпение да дойде другата година, за да може пак да зарадват сънародниците си и да потанцуват заедно. Организаторът на събитието и един от ръководителите на ансамбъл „Верея" - Константин Маринов, също мисли така и има огромно желание фестивалът да се разрасне. - „Страшно сме доволни от постигнатото и поздравяваме всички участващи. Искам това издание да става все по-голямо, с повече състави и да гръмне в цяла Амерка, за да се знае кои сме ние, българите, и какво представляваме като нация."