Окръжният съд в Благоевград се опъна на американските съдебни власти и отказа да екстрадира в САЩ българката Цветанка Захаринова. Тя бе осъдена в Чикаго за участие в престъпна група за източване на кредитни карти. Магистратите обаче решиха да не уважат искането на американските си колеги. Случаят е безпрецедентен в съдебните отношения между двете държави, защото досега всяко подобно искане е било удовлетворявано.

Тричленният състав на съда в Благоевград с председател Диана Узунова мотивира решението си с това, че абсолютната давност на престъплението, за което Захаринова е била осъдена, е изтекла според българското законодателство. Съдия Узунова настоя, че понеже делото за екстрадиция се гледа на българска територия, меродавни са не законите в Америка, а тези в България. В САЩ давност за престъпленията няма. В делото се намеси дори американското посолство в София. Дипломатите занесоха в съда официално писмо, в което обясняват, че осъдената Захаринова ще трябва да изтърпи наказанието си дори и след 20 години. Но съдия Узунова написа в мотивите към делото, че ,,конституцията на България е над международните договори, какъвто в случая е договорът за екстрадиция със САЩ". При това положение българката бе освободена, а паричната гаранция на 35-годишната благоевградчанка, възлизаща на хиляда лева - отменена. US посолството обаче очаква случаят да бъде разгледан на следваща инстанция. Отказът на екстрадиция може да се обжалва пред апелативния съд в София. Засега дело там все още няма насрочено, провери репортер на BG VOICE.

Цветанка Захаринова бе осъдена през 2005 г. на 2 години затвор за незаконно използване на около 60 кредитни карти. Тя е работила като сервитьорка в ресторант в Чикаго и когато клиентите са й предавали кредитните си карти, за да й платят, ги е прекарвала през скимиращо устройство, което извличало данните им. После предавала материалите на своите съучастници, предимно българи, които източвали картите. За това получавала съответен процент.

Бандата е била разбита през 2003 година от федерални агенти. При ареста си Цветанка, тогава на 23 години, признала веднага вината си, поради което била осъдена по бързата процедура и по-леко. Останалите българи получили между 3 и 9 години затвор. Докато чакала да пристигне призовката, за да бъде настанена в затвора, Цветанка си събрала багажа и успяла да напусне Америка. Прибрала се в България, където се оженила и вече има две деца. В Америка и до днес живее цялото й останало семейство - майка, баща, сестра.