Българският фолклор плени 13 американки, които създадоха хор в Минесота. Без да владеят езика, те разбират посланието на всяка една песен. Ансамбълът носи името „Mila Vocal Ensemble". Първите му членове дори вече пътуваха до Европа, за да учат руски и български песни. Интересът им не е стихнал и за миг и продължава да ги увлича в изучаването на народна музика. „Песните са толкова безстрашни, казва Сара, която е в ансамбъла от няколко години. - Когато постъпих в групата, видях колко страст и любов изпитват всички към българската музика. Те дори бяха ходили в Копривщица, за да учат с български музиканти."

Сара споделя, че и нея я е хванала тази треска за българска народна музика, въпреки че не разбира всяка дума от това, което пее. Но всички успяват да доловят посланието на всяка мелодия. „Знаем, че в „Заплакала" става дума за загинали войници и за гори, потънали в скръб за героите в битка", обяснява тя.

Така, докато пеят българските песни, американките споделят, че неусетно са се влюбили и в България. В момента трупата обмисля да посети страната отново и да учи още за българския фолклор и традициите ни. Всички те са силно впечатлени от женските вокални способности на изпълнителите в България. „Песните имат силен дистанциран звук. Жените пеят с цялото си същество." В „Mila Vocal Ensemble" споделят, че с удоволствие биха се върнали в Копривщица или биха участвали в български фестивал в Америка, защото народната музика ги вдъхновява и искат да споделят тази емоция с публиката.