Съединените щати екстрадираха Пламен Владимиров Трифонов, който беше арестуван през миналата година в Сиатъл. Българинът е осъден на осем години затвор за трафик на хора и непредумишлено убийство на 18 души. Въпреки че обжалва заповедта за екстрадация, на 27 септември той беше предаден на властите в България. „За да бъде той екстрадиран, това означава, че Държавният департамент е взел решение, че няма основания да не се допусне екстрадиция", обясни адвокат Николет Глейзър, която е представлявала Трифонов в началото на делото за неговата екстрадиция. „В момента, доколкото разбирам, г-н Трифонов има подадено обжалване пред Федералния обжавателен съд с юрисдикция върху щата Вашингтон, в който той се представлява сам" - сподели още адвокат Глейзър. Неговата жалба обаче не спира решението на Държавния департамент.

 Пламен Трифонов е осъден на осем години затвор за престъпленията, които извършва през 1995 г. Тогава българинът превозва нелегални имигранти от Шри Ланка по маршрута Румъния-Унгария. 18 от тях обаче се задушават в контейнера на камиона заради горещото време през лятото и липсата на вентилация. В полицейския доклад пише, че когато вижда труповете, Трифонов бяга от мястото на престъплението и се прибира на стоп в България. През 2004 г.съдът го намира за виновен по обвинения в незаконно превеждане на хора през границата и причиняване на смърт по непредпазливост.

Той обаче успява да избяга от България и от 2005 г. Трифонов живее в щата Вашингтон, където работи като шофьор на камион. Той е задържан от американските власти едва през октомври 2013 г. Именно оттогава тече и делото за неговата екстрадиция. Въпреки че обжалва заповедта за екстрадиция, на 27 септември т.г. той беше депортиран и предаден на властите в България. Но дори и на българска земя Федералният съд все още може да се произнесе по неговото обжалване. "За съжаление, когато вече е направено изпълнението, проблем ще бъде дори и обжалвателният съд да вземе положително решение, въпросът е как ще бъде изпълнено това решение, предвид това, че когато човек е екстрадиран, той вече е в чужда държава", обясни адвокат Глейзър.

Това не е първото подобно провинение на българина. През 1992 г. той е задържан за трафик на хора на граничния контролнопропускателен пункт Брегово. След ареста обаче обвиненията срещу Трифонов неочаквано са свалени. По това време баща му е председател на окръжния съд в Кърджали.