15 жертви при експлозията във фабриката за взривни вещества в Горни Лом, Видинско.

В болница са настанени 3-ма ранени. Спасителните екипи и лекарите не могат да стигнат до смяната, работила в завода, заради страх от вторични взривове.

Все още няма официална информация за жертвите. Със сигурност се знае за трима пострадали - две жени, които са откарани в болницата в Монтана, и още една пострадала е във видинската болница. Една жена е с наранени очи, друга - с фрактура на крайник. Двете са се намирали на портала на завода, който е на 1 километър от мястото, където е станала експлозията. Жените са били пометени от взривната вълна.

По непотвърдена информация по време на инцидента в завода е имало над 15 души на смяна.

Районът е отцепен от полицията на 4 километра от завода, а селото Горни Лом се намира на 2 километра. На мястото има линейки, пожарна, полиция.

Взривът е станал около 17:00 часа в цех, в който са се разглобявали военни мини. От инспекцията по труда във Видин са направили проверка на завода миналата седмица, но не са констатирали нарушения.

На мястото на инцидента е гл.комисар Николай Николов, директор на Национална служба „Пожарна безопасност".

В същото време няма връзка със собствениците на завода. По-рано вътрешният министър Йордан Бакалов заяви, че както МВР, така и социалният министър се опитват да се свържат с представител на фирмата, но те не отговарят.

„На този етап получаваме единствено информация от портиерката, която е с контузена ръка", заяви вътрешният министър Йордан Бакалов.

„До този момент нямаме информация дали имаме жертви, или само ранени. Органите на реда се опитват да установят щетите", заяви премиерът Георги Близнашки.

„Само преди 15 дни фирмата е била проверена от служба КОС към ОДП, направила е предписания, издала е наказателни постановления", обясни още вътрешният министър. По думите му безпилотен самолет с инфрачервена камера на Министерството на отбраната ще огледа района.