След като помете част от Куба, мощният ураган Иън навлезе в западното крайбрежие на Флорида, но още по-силен - вече от категория 4 по скалата на Сафир-Симпсън и с максимална скорост на ветровете от около 240 км в час. В сряда следобед бреговете на този щат бяха ударени не само от ветровете, но и от високи вълни, причинени от булята. Добрата новина е, че по последни сведения мощта на "апокалиптичния" ураган спада и той е от категория 3. Иън навлезе на сушата първо близо до Кайо Коста - остров по крайбрежието на Форт Майърс, горе-долу в района, където се очакваше да стане това. По-късно бурята слезе на брега на още едно място - край Пунта Горда. Преди пристигането на урагана живеещите около Тампа Бей станаха свидетели на зловеща гледка - отдръпване на водите навътре в океана, дължащо се на движението на ветровете обратно на часовниковата стрелка, преди да дойде висок прилив, предизвикан от бурята. Когато водите се завърнат, опасността е голяма, защото нивото им може да се покачи драстично за минути, предупреждават експертите.

Извънредно положение във Флорида, спиране на тока и чудовищни вълни

Губернаторът Рон Десантис вече е обявил извънредно положение в щата заради урагана, подготвени са убежища и хората се предупредени да стоят по възможност встрани от пътя му. Според губернатора вероятно бедствието ще се задържи във Флорида до четвъртък и ще напусне щата някъде около Дайтона Бийч. С идването на Иън започнаха прекъсванията на тока в щата. 1 000 000 души останаха без електричество във Флорида още с пристигането на бурята. Най-много са спиранията на тока по западния бряг, в окръзите Сарасота, Лий, Шарлът и Колиър. По данни от портала poweroutage.us на тъмно са останали 1 065 245 потребители. В медиите обаче има съобщиния за 1,9 млн. души без ток. По-рано губернаторът на щата Рон Десантис съобщи, че за отстраняване на спиранията на тока са мобилизирани аварийни екипи в състав от 30 000 души, а в готовност да окажат помощ са около 5000 бойци на Националната гвардия. Компанията "Унион електрика" съобщи, че заради преминаването на урагана във вторник вечер на тъмно е останала цялата територия на Куба. Според синоптичните прогнози Иън ще бушува във Флорида до довечера или до петък сутринта. Почти 6-метрови вълни заляха брега на Форт Майърс и накараха много семейства да се качат на покривите на къщите си. В Нейпълс и на остров Сенибел водата заля домовете на хората и в прилива плават останки от разрушени структури. Видео от пожарната в Нейпълс показва наводнението в сградата. Target и Walmart затвориха обектите си по пътя на бурята. От Кейп Корал вече са пристигнали сведения за щети по постройките, съобщи директорът на пожарната там Райън Ламб. Губернаторът Десантис каза, че очаква щетите от урагана да достигнат 45 милиарда долара.

Първа жертва?

Възможно е ураганът вече де взел и първата си жертва - шерифската служба на окръг  Мартин съобщи, че край Палм сити е намерено тялото на 45-годишен строителен работник.

Южна и Северна Каролина също обявиха извънредно положение

В подготовка за среща с урагана губернаторите на Южна и Северна Каролина също обявиха извънредно положение. Според губернатор Хенри Макмастър все още в Южна Каролина няма заповеди за евакуация и затворени училища. Рой Купър, управляващ Северна Каролина, заяви, че решението ще улесни хората от звената за първа реакция и ще предпази хората от цениви измами. Специалистите очакват Иън да прекоси Флорида и да излезе в океана, преди отново да навлезе на сушата на брега на Южна Каролина през уикенда.

Най-мощният ураган във Флорида?

Специалистите вече оприличават Иън на най-силния ураган, влизал някога по западното крайбрежие на Флорида - Чарли през 2004 година. И двата урагана са навлезли в щата с ветрове от 240 км в час, като преди навлизането на Иън на сушата ветровете му са били дори малко по-бързи. Преди да прекоси Мексиканския залив, Иън вчера връхлетя Куба, където отне живота на двама души и извади извън строя електропреносната система на страната. Окото на мощната буря от 4-та степен се забави с часове край бреговете на Флорида, преди да навлезе над сушата, което означава, че ураганът може да донесе по-силни валежи и да причини по-големи разрушения. Синоптици предупреждават за опасност от сериозни наводнения. Иън създава "катастрофални" метеорологични условия, докато навлиза във Флорида, съобщи Националният център за ураганите на САЩ (NHC). Ураганът "причинява катастрофални вълни, ветрове и наводнения на полуостров Флорида", предаде АФП, цитирайки съобщение на NHC от 18:00 ч. по Гринуич. Около 157 706 барела или 9% от добива на петрол в Мексиканския залив на САЩ са спрени от урагана, съобщиха от Бюрото за контрол на морските дейности по безопасност и опазване на околната среда. Той обече е подминал най-богатите на петрол райони в залива. Общо 16 платформи за добив на нефт и газ бяха евакуирани, а 14 - на предишния ден.

Байдън следи ситуацията

Президентът Байдън и планирал в четвъртък посещение в централата на Federal Emergency Management Agency, за да се осведоми от първа ръка за развитието на ситуацията около урагана Иън, съобщи говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер. Тя подчерта, че вече са пратени "значителни ресурси" в региона в подготовка за идването на бурята. По думите й във Флорида са разположени и 1 300 федерални служители за реакция при извънредни ситуации. Щатът ще получи федерална помощ под формата на линейки и екипи, разположени там и в Джорджия. На 24 септември президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ за обявяване на извънредно положение в щата заради приближаващата се тропическа буря Иън и нареди на местните власти да бъде предоставена федерална помощ.