Властите във Венецуела съобщиха, че са изгонили около 10 000 души от незаконна златна мина, която отне живота на най-малко 16 души, когато се срути през февруари. Мината Bulla Loca в щата Боливар в района на Амазонка във Венецуела вече е "затворена и евакуирана", заяви генерал Доминго Ернандес Ларес от оперативното командване на въоръжените сили в X.

Той сподели в интернет видеоклип, на който се виждат огромни кратери, оставени от незаконния добив, както и десетки изсечени дървета около мината, възникнала в горския резерват Ла Парагуа.

Евакуацията започна през февруари, след като откритата мина се срути. Местните жители твърдят, че броят на загиналите е много по-голям от официалния брой от 16 души.

От миналата година насам около 14 000 незаконни миньори са били изселени и от националния парк Япакана в съседния щат Амазонас, където обширни територии са опустошени от минната дейност.

Активистите осъждат "екоцида" в района и експлоатацията на деца, работещи дълги часове без защита.

Властите твърдят, че незаконните миньори изсичат и изгарят дървета, замърсяват водата и извършват подземни сондажи, които са вредни за околната среда и вредят на коренните общности.