Родният трикольор ще се извиси в небето над Чикаго и за първи път в Торонто по повод националния празник на страната 3 март.

Първата подобна церемония в Канада ще започне в 11 часа на 3 март в сградата на общината в Торонто, където ще звучи и българският химн, изпълнен на живо от децата на нашите сънародници. От генералното ни консулство в Торонто уточняват, че тържеството ще се проведе на откритата протоколна тераса в архитектурния комплекс на градския съвет. Очаква се на събитието да присъстват официални гости и представители на български организации в града.

Такава церемония е станала традиция в българско Чикаго от средата на миналия век. За поредна година българският флаг ще се издигне на Дейли плаза в центъра на Ветровития град. Този път от генералното консулство на България в Чикаго са избрали датата 27 февруари, събота, за провеждане на тържеството. Почивният ден ще улесни мнозина, които пътуват по-дълго до центъра на града. Церемонията ще започне точно в 12 ч. на обяд, а в нея освен ученици от българските училища в града ще участват и български фолклорни състави. Празничната програма ще бъде в закритото помещение в сградата на Дейли център заради ниските зимни температури. Според метеоролозите зимна буря ще премине през Илинойс в края на тази седмица с възможност за снеговалеж до 12 см и силни ветрове, което може да обърка плановете на организаторите. Някои от сънародниците ни, които са решили да присъстват, вече започнаха списъци с организиране на транспорт до Дейли плаза. Информация за това може да намерите в различните предградия на Чикаго, където преди време се записваха ученици за българските училища. Традицията по издигането на българския флаг във Ветровития град датира от 1960 г., когато група българи се срещат с тогавашния кмет Ричард Дж. Дейли. Впечатлен и разчувстван от историята на България, той издава прокламация, с която обявява 3 март за Български ден в Чикаго. Години по-късно, през 2007-а, традицията по издигането на трибагреника в Чикаго е подновена. През 2006 г. денят е вписан и в официалния календар на Чикаго в знак на уважение към българската общност в града, която е и най-голямата наша диаспора в САЩ.