Принципно идеята на служебното правителство да изтегли нов заем е смислена, тъй като има голям падеж и трябва да върнем голям заем през март месец догодина. Това коментира във Велико Търново бившият министър на финансите и вицепремиер от "Продължаваме промяната" Асен Василев. По думите му, ако този заем се изтегли сега, лихвите ще са по-ниски, отколкото догодина и "това е напълно разумно". Василев каза още, че икономиката в държавата не предполага настъпване на финансов апокалипсис, а бизнесът в България е подготвен за промените и новите логистични потоци във финансовата карта на света.

Според него българският бизнес печели много добре от това, което става на европейските пазари. Самите предприемачи признават, че електроенергията у нас е най-евтина в цяла Европа, което им дава конкурентно предимство. На макрониво печалбите на българския бизнес за първата половина на тази година спрямо същия период миналата година са се повишили с 42 процента след отчисленията. В някои от случаите печалбата е била 100-процентова, каза бившият финансов министър.

Лошата новина за бизнеса е, че за следващата година сме заложили минималната работна заплата да бъде 50 процента от средната, което към текущите данни означава да се качи до към 860- 870 лева от първи януари, каза той.