Асен Василев заяви, че е достигнал доклад на Министерство на финансите, подготвен от министър-председателя. Василев го определи като "меко казано обезпокояващ".

В този доклад

като една от мерките се казва: “консолидация следва да се търси чрез намаляване на разходите, в това число отмяна на вече стартирали политики или намаляване отмяна на данъчни облекчения”. Бившият финансов министър заяви, че това означава "да се спре увеличението на пенсиите, да се отменят част от данъчните облекчения, нулевото ДДС на хляба или данъчните облекчения за млади семейства, може би детските градини да спрат да бъдат безплатни, и като цяло да се отмени цялата социална програма и първите стъпки, които бяха направени за това България да има нормален европейски социален бюджет, а не “постна пица”.

Уроците на последните 12 години

са много ясни, каза Василев. "Постните пици, бюджетите на бедността, които ГЕРБ правеха, доведоха до ето тази стабилност. И пълна разруха."По думите му бюджетите са правени при грешни макрорамки, така че в края на годината да остане бюджетен излишък, който с постановление на Министерски съвет да бъде раздаден на определени фирми. "1 милиард за тези, 500 милиона за тези, 100 милиона за другите… И всичко това в крайна сметка да се озове в едни чували, шкафчета и кюлчета."

Василев каза, че

бюджетите, които от ПП са направили – двете актуализации и основния бюджет тази година, са показали, че в България може да се прави социална политика. "Пенсиите могат да бъдат вдигнати за 1 година повече отколкото за последните 12 години. Старите пенсии от 1 октомври да наваксат това, което 12 години е било откраднато от тези пенсионери. Да имаме безплатни детски градини, достойно платени учители, повишение на заплатите в здравеопазването, в МВР, в отбраната, така че държавата за първи път да почне да инвестира в кадрите, които дават гръбнака на нашето общество. В същото време да има наистина голяма инфраструктурна програма, най-голямата за последните 12 години. И всичко това да стане в рамките на позволения дефицит в Европа."Бившият министър обяви, че това е политиката, която от партията ще водят. "Това е политиката, която ще позволи на България да стане нормална европейска държава. Това е политиката, която ще доведе до увеличение на заплатите, повишаване на минималната работна заплата, така че тя да е поне 50% от средната работна заплата. Тази политика би позволила пенсиите да се удвоят в следващите 4 години и да направим всички инвестиции в инфраструктура, които са ни необходими, без да има проблем с финансовата стабилност. Но тази политика означава също и че няма да има кражби."