Пропускате крайния срок за регистрация за Medicare. Ако вече сте пенсионер или планирате да спрете да работите на 65 г., няма второ мнение по въпроса - трябва незабавно да се запишете за Medicare. Регистрирайте се през месеца, в който навършите 65 г., или три месеца преди или след 65-ия си рожден ден. Да, вярно е, че ако вие или съпругът ви продължите да работите и след като навършите 65 г. и работодателят ви осигурява здравна застраховка, най-вероятно ще получите малка или никаква полза от Medicare. Това е, защото Medicare плаща на второ място, след като планът на работодателя ви плати. Но когато вие (или вашият съпруг) спрете да работите и загубите застраховката си - дори и да можете да продължите с плана на бившата си компания чрез COBRA или с някакъв друг план за пенсионери, който работодателят ви предлага, трябва да превключите на Medicare като основен застраховател. Вие трябва да се регистрирате в срок от осем месеца от датата на пенсиониране. Ако не го направите, допълнителният ви план най-вероятно ще откаже да плаща за медицинските ви грижи, защото, след като спрете да работите, Medicare трябва да е основният ви застраховател по закон. Всякакви други планове, за които вие или бившият ви работодател плащат, идват като второстепенна осигуровка, която покрива здравните ви грижи само ако не са платени от Medicare. Но това не е най-лошото. Ако не се запишете за Medicare, когато трябва, ще бъдете ударени с постоянна допълнителна премия в размер на 10% за всяка година, през която е трябвало да сте били записани в Medicare, но не сте го направили. Още по-лошо - ако чакате твърде дълго, няма да можете да се запишете в Medicare до следващия пълен период на записване, който се провежда всяка година от януари до март, и покритието ви няма да започне до 1 юли. И през цялото това време наказателният часовник ще тиктака.

Избирате грешния Medicare план за лекарства. Само 5% от използващите Medicare избират най-евтиния за тях Medicare Част D. Средният пенсионер плаща $368 повече в премии и разходи за лекарства, отколкото е щял да плати, ако е избрал най-евтиния план за неговия специфичен асортимент от лекарства. И повече от една пета от използващите Medicare надплащат най-малко $500 на година. Дори и да сте си изгубили няколко дни да сравнявате различни предложения и да сте намерили най-евтиния план през изминалата година, разумно е да го направите отново по време на отвореното присъединяване (open enrollment) през тази година. Различните застрахователни планове постоянно променят предпочитаните от тях лекарствени списъци и процентите, които покриват. Така че миналогодишната добра сделка може да не е толкова идеална за вашата ситуация през настоящата година. Също така си струва да правите преглед на вашите възможни Medicare Advantage планове всяка година. Може да успеете да намерите план с по-висок рейтинг на по-ниска цена. Това важи особено в днешно време, защото Medicare дава на плановете с по-високо качество (тоест с 4 или 5 звезди) повече пари да харчат за своите членове под формата на по-ниски премии или повече услуги, отколкото дава на по-ниско класираните планове. За да видите пълната гама от възможности, игнорирайте брошурите, които задръстват пощенската ви кутия, тъй като те няма да ви дадат пълната картина. Вместо това отидете направо на medicare.gov и кликнете върху жълтия овал, който казва "Намерете медицински и лекарствени планове" (Find health and drug plans). Следвайте простите онлайн инструкции за сравнение на всички Medicare Advantage и Част D планове на разположение във вашия район.

Не използвате предпочитаната аптека на вашия застраховател. Някои Medicare Част D планове договарят дълбоки отстъпки с конкретна компания за поръчка на лекарства по пощата и с определени  аптеки. Така например членовете на Walmart-Preferred Plan Rx на Humana могат да купят дадено лекарство за високо кръвно налягане само за един цент съвместно заплащане (co-pay) - и това в повече от 4000 предпочитани аптеки, включително Neighborhood Market, Sam's Club, Walmart и Walmart Express. Други лекарства струват по-малко от $1 co-pay на месец. Хората, които имат план Medicare Advantage и Част D покритие чрез United Healthcare, могат да закупят някои лекарства за по-малко $2 co-pay  в Kroger, Target и в няколко други аптеки. Aetna си партнира със CVS аптеките и предлага специален Medicare план за предписване на лекарства: $2 съвместно заплащане за предпочитани лекарства и $5 co-pay за други. И ако вземате редовно дадено лекарство за хронично състояние като диабет или повишен холестерол, можете да получите още по-добра сделка чрез поръчка по пощата.