Заедно със съпруга ми имаме застраховки живот, но през миналата година нашата агентка ми предложи да прибавим децата ни, за които закупихме отделни полици. Притеснява ме обаче, че плащаме твърде много пари за тях ($326 на месец), а може би има по-добри възможности. Трябва само да вметна, че сме на 32 и 35 години, което не предразполага към много голям риск за застрахователната компания, поне от това, което съм чувала. Освен това ни беше обяснено, че към тази застраховка е прикрепена спестовна сметка, която ще ни помогне да се пенсионираме. Не съм сигурна доколко това е така, но бих искала да разбера как точно работи тази полица. Бих помолила да отговорите и дали има начин всички ние да сме под една семейна полица, защото все пак децата ни са само на 3 и 7 години и според полиците техните застраховки са за по-голяма сума ($200,000 на всяко от тях), което не е логично. Докато моята и на мъжа ми са само за $100,000 на човек, а всъщност ние сме тези, които работим и изкарваме доходите в дома.

След като прочетох внимателно няколко пъти написаното от вас, мога категорично да кажа, че има няколко много фундаментални неща, които са неправилни в подхода и начина, по който са се отнесли към вас от застрахователната ви компания и личния ви агент. Първо, сумата, която плащате на месец, е наистина твърде висока. Би трябвало да е с пъти по-малка, поради което моето предположение е, че сте подведени от агентката ви в няколко сфери. Нека започнем с това, че полиците ви са невероятно оскъпени, защото са разделени една от друга, което предразполага към допълнителни годишни такси, които варират между $75 и 150 на всяка една полица. Това пък автоматично вдига месечните ви вноски, след като тези пари са разхвърлени по тях. Като добавим колко ниско е покритието ви, най-вероятно са ви били продадени „грешните полици", които са т.н. Whole Life, Variable Life and Universal Life. Както писах в по-ранни статии, те са „канцерогенни" за вашето финансово здраве и благополучие, защото с течение на времето парите, които сте вкарали в тях, се самоизяждат и вие ще трябва да доплащате, за да ги задържите активни. Това се отнася в пълна сила за този така наречен „пенсионен фонд", прикрепен към вашите полици. Това, което са пропуснали да ви споменат, е, че нямате абсолютно никакъв контрол и право върху тези „спестени пари". Ако искате да вземете нещо от тях, застрахователната компания ще изиска да платите около 8% лихва и да ги върнете обратно... на себе си! Тази ситуация, както и много други, свързани с този вид полици, са напълно абсурдни, но жалкото е, че много хора не четат внимателно договорите си и следователно не ги разбират. С минаването на годините те плащат за нещо, за което дори не знаят как работи и какви права им предоставя.

Второто нещо, което просто ме кара да се хвана за главата от недоумение, е сумата, за която са ви предложили да застраховате децата. Моят съвет относно детските полици е да се сведат до не повече от $10,000 покритие на всяко едно от тях. Причината много агенти да продават такива полици е само и единствено да правят пари от семейства като вашето за много години напред. И накрая - не само е възможно, а е задължително да съберете всички полици в една обща семейна. От практиката си знам, че това винаги води до драстично намаляване на вноските.

Преди няколко месеца от асоциацията, която е отговорна за поддръжката на апартамента, в който живея, ми изпратиха писмо, че има адвокатска кантора, която се е заела с този въпрос, и ако искам да се възползвам от услугите им и следователно да спестя някакви пари от таксите си, те ще ми удържат 30% от спестеното за работата, която са свършили. Заслужава ли си да се обърна към тях?

Вашият въпрос е много интересен и са ми го задавали и друг път. Когато някой живее в апартамент, който е към асоциация, няма много варианти как да подходи към имотните си данъци. В повечето случаи, които са ми известни, асоциацията е отговорна за този проблем с данъците и единствено и само чрез тези адвокати може да се очаква някакъв позитивен резултат, защото всичко се разглежда под един знаменател и шансът е по-голям. Относно това дали си заслужава, моето лично мнение е, че винаги, когато имам възможност да направя 1 долар и това да ми струва само 30 цента, е една отлична сделка. Но все пак оставям на вас да прецените дали го виждате по този начин. Основното тук е, че ако не се опитате да спестите нещо от това, което плащате, има голяма вероятност да плащате твърде много пари и да плащате това, което се разхвърля по всички останали данъкоплатци, след като е спестено на някои, които са подали „appeal" и са били одобрени. Моят личен съвет е да пробвате, защото така или иначе няма какво да губите.