Пазете този печат три години. Той е вашата гаранция, ако бракът не ви хареса и искате да го върнете

В днешно време много млади хора предпочитат да живеят заедно години наред, преди да сключат брак, или просто никога не сключват брак дори и ако след няколко години им се родят деца. В повечето случаи младежите казват, че нямат пари за сватба или че за тях няма никакво значение дали са омъжени/оженени. Нека да разгледам първия аргумент. Ако живеете в САЩ, не ви трябва никакви пари да сключите брак. Никъде не пише, че трябва да имате голяма „ахо-ихо" сватба, за която да „тръшнете" $50,000. Чисто и просто можете да дадете не повече от $20 в местната съдебна палата, където съдията ще ви „бракува" по всяко време и дори без свидетели. Ще ви отнеме пет минути да сключите брак, но последствията върху финансите ви ще са забележителни - в положителна насока. Ето защо не съм съгласна с втория аргумент - че няма никакво значение дали двойката има официален документ за женитба, или просто си живее на семейни начала. Има много сериозен финансов смисъл в сключването на брак - ето защо реших да разгледам някои от най-важните причини.

По-малко данъчно облагане. В зависимост от доходите на семейството ви можете да спестите сериозни суми чрез подаване на съвместна данъчна декларация. Ако един от вас допринася по-голямата част от общия доход на домакинството, съчетаването на двата дохода в един би намалило облагаемата ви основа и данъчната ставка, с която сте облагани. Това може да ви спести стотици долари. Ако вие и вашият съпруг имате почти равни заплати, съчетването на доходите ви в един може да ви навреди, тъй като би ви прехвърлило в по-висока данъчна скоба в сравнение със ставката, с която бихте били обложени като индивиди. Въпреки всичко, аз мисля, че това е малка цена, която трябва да платите, за да спечелите сериозни предимства. Като начало ще имате много по-малко бумащина, ако подаде само една декларация. Ако подадете поотделно, значи се отказвате от приспадането на лихвите по студентските ви заеми, от приспадането на разходите ви за обучение в колеж или от много данъчни кредити, като например тези за деца или грижи за хора, които зависят финансово от вас.

По-разумен начин за пенсиониране. Дори ако само един от членовете на семейна двойка носи вкъщи заплата, и двамата съпрузи могат да отворят свои собствени лични пенсионни сметки. Всеки един може да спести $5,500 на година в IRA (за индивиди на повече от 50 години - $6,500). Женените хора имат и много по-добри възможности да получават по-голям чек от Социалноосигурителната администрация, когато се пенсионират. Когато решите да спрете да работите, можете да изберете да получите 100% от вашата федерална помощ или половината от стойността на социалноосигурителния чек на вашия съпруг - която от двете суми е по-голяма. Можете да използвате пенсионните калкулатори на aarp.org/work/social-security, за да определите каква стратегия да следвате, за да си гарантирате достъп до възможно най-големи федерални помощи. Женените хора наистина получават най-доброто парче от социалноосигурителния пай.

По-ниски (или никакви) данъци върху наследството ви. Ако следите политическите събития в САЩ, сигурно сте чули за съдебното дело, което накара правителството да признае гей браковете на федерално ниво. Накратко: две нюйоркчанки - Едит Уиндзор и Теа Спайър - дългогодишни партньорки (сгодени през 1967 г.), сключват брак през 2007 г. в Канада. Когато Спайър умира през 2009 г., Уиндзор получава писмо от IRS, че дължи на федералните данъчни служби наследствен данък в размер от $363,053, тъй като техният брачен съюз не е признат от държавата. Това подтиква Уиндзор да се бори чрез множество съдебни дела, докато накрая  Върховният съд на САЩ не обявява решението си, че всички женени двойки са еднакви в очите на федералните закони - независимо дали хората са хетеро- или хомосексуални. Така г-жа Уиндзор и хиляди други гей двойки получиха правото да се наслаждават на финансовите плодове на брака си.

Разказвам накратко това источическо събитие, за да ви докажа какви огромни финансови рискове се крият в живеенето на семейни начала без женитба. Помислете си добре дали, след като си отидете от този свят, ще ви е все едно дали жената и децата ви ще трябва да дадат на федералното правителство повече от половината ви авоари под формата на данъчни задължения. Затова ли сте се трудили упорито цял живот - за да дадете половината на държавата?    Да, вярно е, че сега федералните закони гласят, че само наследства в размер над $5 млн. се облагат с данъци, но не забравяйте, че много щати налагат отделни наследствени данъци при много по-ниски нива - например жителите на Ню Джърси трябва да заплащат наследствен данък върху авоари на стойност повече от $675,000. Не си мислете, че това е непостижима сума - двойка, която е живяла в САЩ дълги години, има собствена къща, няколко коли и сериозни спестовни сметки, съвсем реално може да има авоари в размер на повече от половин милион долара. А преживелите съпрузи са освободени от всякакви наследствени данъци - на федерално и щатско ниво. При смърт на партньора вдовицата/вдовецът също влиза във владение на всички пенсионни сметки автоматично, без данъчни последствия. Ако имате право на социалноосигурителна пенсия и изберете опцията за получаване на чека на починалия, съпругът/съпругата също ще имат право на редовни плащания.

Ето защо на мен ми е смешно, когато някой мъж каже: „Аз не трябва да се оженя за дългогодишната си приятелка, за да й докажа, че я обичам. Тя си знае." Не, не сключвайте брак като романтичен акт - сключете го, защото ви е грижа за финансовото благосъстояние, здраве и сигурност на семейството ви. Това е истинската любов.