Ще трябва ли да правим драстични промени през 2014 година, има ли индикации за промяна на статуквото на стоковата борса, която може да ни засегне? - В. С. от Мортън Гроув, Илинойс

Точно преди да завърши 2013 година, имах специална среща с вътрешен човек от една от най-големите инвестиционни компании в Америка и заедно с него разиграхме няколко различни варианта, за да изчислим (доколкото е възможно това) как ще се развие пазарът като цяло през 2014 година и накъде ще ,,задухат ветровете на промяната". Това, което видяхме, използвайки различни икономически параметри, ни предсказа една успешна година, дори надхвърляща това, което взехме като възвръщаемост през 2013-а. Лично мен това много ще ме зарадва, ако се получи и продължи, както върви, само във възходяща линия. Има неща обаче, които не могат да се вземат под внимание за момента и това не са икономически фактори, които могат да преобърнат нещата на 180 градуса. Това са световни конфликти, като например войни или природните бедствия, които, въпреки че не броим за икономически, могат много сериозно да засегнат световната икономика, а оттам стоковата борса и валутите. Проблемът е, че такива фактори не могат да се предскажат преждевременно и това е единственото, което ме опасява в момента.

Но, разбира се, това са неща, които не са видими на хоризонта, и ако само и единствено следваме логиката на икономическите факти и фактори, с които разполагаме, то 2014-а би трябвало да продължи да бъде година, белязана от растеж и възход на борсата и хората, които са вложили част от парите си в акции и ценни книжа под формата на взаимни фондове, би трябвало да очакват една добра финансова година.

 

Наскоро четох една от статиите ви, в която споменахте, че има възможности за започване на кариера във финансовата индустрия. Аз лично в момента работя в ресторант и бих искала да се развивам в Америка и се питах какви са изискванията, за да започна да уча за финансов съветник? - К. Б. от Манделайн, Илинойс

Истината е, че повечето хора започват тук без много професионална практика и знания, поради което им отнема известен период от време, за да научат материята и да се приспособят към естеството на работа, но това е нещо нормално за всяка една професионална практика.

Първата стъпка е да се вземе клас за лицензиране по инвестиции и застраховки и след него се изгражда специална образователна програма, която се следва в процес на три до шест месеца. Тя е съобразена и с вашите сегашни задължения и ангажименти, като по този начин се изглаждат детайли и се поставят основите на вашата нова кариера. Това може да бъде постигнато както на целодневно обучение, така и на непълен ден. Не би представлявало проблем за мен да се заема с обучението ви, ако намерите естеството на работа за интересно. Аз винаги съм отворен да работя с интелигентни и амбициозни хора независимо от възрастта им или опита им и определено мисля, че всеки, който се вписва в този профил, заслужава шанс за изява.