Продължение от миналия брой

Днес ви предлагам малко по-подробна информация за едни от трите най-големи градове в САЩ според Националната асоциация на агентите на недвижими имоти.

Чикаго

Наскоро управата на Чикаго-град одобри увеличение на данък имоти, които имат актуализирана оценка (assessed value) от $250,000 или повече, което вече би трябвало да е влязло в употреба от края на 2015 г. Както повечето от вас сигурно знаят, в община Кук, където се намира и Чикаго, годишните данъци се плащат с година назад, т.е. през 2016 г. се заплащат данъците за предходната. Средно това увеличение е с $500 на година за всеки имот, който е с актуализирана оценка от $250,000. Или иначе казано, ако такъв имот е плащал досега данък от около $4,000 на година, то от следващата ще е вече $4,500 за хора, които живеят в имота си и са в работоспособна възраст. Чрез това увеличение, което е изчислено да генерира близо $500,000,000, градът се надява, че ще може да осигури пари за пенсионния фонд на полицаи и пожарникари за следващите 4 години.

В чикагските покрайнини средната актуализирана цена е $230,000, което е малко под границата. В такива случаи данъкът не би ви се увеличил, ако притежавате такъв имот. Община Кук работи с тригодишна система на изравняване, което значи, че стойностите се актуализират на всеки 3 години, а оттам, използвайки формулата със съответния  коефициент, се променя и данъкът.

Всеки от нас трябва да следи много внимателно писмата, които получава от общината си. Те най-подробно обясняват как се изчисляват новите данъци, както и къде се разпределят, след като вече са събрани. В по-големия си процент данъците се разпределят за училищата по район, а също за пожарна, полиция, паркове и др.

Според Националната агенция на агентите по недвижими имоти почти всеки нов купувач има въпроси, свързани с данъците. Turbo Appeal е нов тип услуга, която използва база данни, като сравнява и позволява при наличните факти да бъде намален съответният данък. Според Джон Гуидос, управител на Turbo Appeal, до момента те са успели да намалят данъците на над 65% от своите клиенти със средно от по $1,000 на година.

Имайки предвид увеличението обаче, Чикаго е все още с по-ниски данъци от някои други в съседство общини. Според Illinois Policy Institute данъците в съседните общини - Лейк, МкХенри, Уил и Кендал, са сред най-скъпите в цялата страна - близо 250% по-високи от тези за средното в САЩ.

Филаделфия

Още през 2014 г. Филаделфия е направила промените, свързани с имотните си данъци, като по този начин е успяла да ги превърне в по-лесни за разбиране, както и да отговарят на продукта, които представляват. Старата система, по която са се отчитали данъците, не е била справедлива, като по този начин два почти еднакви имота са се облагали с коренно различни суми. В момента, след като общината е актуализирала цената, на която ще облага имотът, коефициентът, по който се умножава, е 1.34%. По този начин средната цена на актуализирана облагаемост на имот от $158,000 за 2015 г. би изчислила годишен данък от $2,117.

При приемането на новата система не са били взети предвид толкова много новите купувачи, колкото тези, които вече са притежавали имота си известно време. Причината е, че по необясними причини много от тях са получили тройно увеличение, откакто са го закупили. Това е бил моментът, когато Филаделфия-град предлага т.нар. подобряващо-освобождаваща програма (gentrification relief program), която позволява на собственици да използват таблици, с които могат да намалят сумата по данъка си.

Продължава в следващия брой