Имало едно време петима братя, които били много трудолюбиви и работели от сутрин до вечер 6 дни в седмицата. На седмия ден те отделяли внимание на жените и децата си, но често се събирали на софрата, за да отпразнуват почивния ден, който Бог им е дал, в благополучно здраве и с хляб на масата. На тези семейни сбирки те често дискутирали интересни теми като политика, спорт и... пари! Точно за пари (както може би вече се досещате) ще стане въпрос в тази история.

В един слънчев ден през август 1987 г. те задружно решили да инвестират част от заделените си пари в стоковата борса, защото възможността да спечелят добра сума и да направят живота си по-лесен им се видяла благоприятна. Всеки един от тях вложил по $10,000 на 31 август 1987 г. За тяхно нещастие обаче стоковата борса се сринала драстично през октомври същата година и всеки един от тях останал със $7,674 в своята сметка. Как обаче реагира всеки от тях на случващото се на пазара в този неблагоприятен момент?

Първият брат се изплашил много и продал всичките си акции, които държал на пазара, мигновено. Веднага след това взел парите в брой и ги сложил под матрака на леглото, на което спял. Когато се събудил в една слънчева, но снежна декемврийска утрин в края на 2013 г. и искал да използва парите си, той ги преброил и установил, че абсолютно нищо не се е променило и той все още имал $7,674. Натъжил го обаче фактът, че тези пари реално имали много по-малка стойност и далеч не били достатъчни за неговото благополучие и пенсиониране.

Вторият брат също продал тази първоначална инвестиция и акциите, които закупил чрез нея, но не изкарал парите от пазара, а ги вложил в един много консервативен фонд, който му давал по-малко от 2% възвръщаемост, но му гарантирал, че няма да загуби нито цент. Когато се събудил в една снежна утрин през 2013 г. и решил да провери стойността на състоянието си, се оказало, че то се равнява на $18,984.

Третият брат бил по-оптимистично настроен човек и не се поддал на първичните емоции на своите братя. Решил да остави парите точно както си били, без да прави никакви промени. Но колкото и оптимистично да гледал на живота, се почувствал подмамен и не искал да влага повече пари в тази инвестиция. Просто си казал: ,,Здраве да е!" И продължил напред. За негово голямо учудване обаче в същата тази красива и снежна утрин на 2013 година, той получил писмо от инвестиционната компания, в която вложил парите. Когато погледнал сумата, която се е натрупала през годините, останал много приятно изненадан. Там вече имало $101,684. Засмял се той и благодарил на Господ, че не е изтеглил парите си, както неговите други двама братя сторили.

Четвъртият брат обичал да играе ,,на сигурно". След като първоначалната му сума от $10,000 паднала до $7,674 след само два месеца, решил да премести парите в същия сигурен фонд, в който вторият брат ги преместил, но пък започнал да добавя по $458 всеки месец към тях, за да може да се подготви за едно достойно пенсиониране. Събудил се той в същата тази красива зимна утрин в края на 2013-а и отворил пощата си, където намерил писмо от инвестиционната компания. Там пишело, че стойността на спестяванията му в момента е $220,893. Зарадвал се много от далновидността на решението си да продължи да инвестира на пазара и побързал да се похвали на останалите си братя.

Петият брат обаче бил най-странен от всички други. Когато през 1987 г. инвестирал първоначалните $10,000, го направил не сам, а чрез съветник, който работил с парите на много други хора и неговата работа била да им помага да ги умножават с течение на времето. Това, разбира се, му струвало известна сума, която неговите братя не искали да плащат, но той незнайно защо се съгласил да плати само и само да знае как да направи най-добрата възможна инвестиция с капитала, с който разполагал и бил заделил, но не искал да загуби. След падането на пазара през октомври 1987 г. финансовият консултант го посъветвал да остави парите си точно там, където са в момента, и да не ги вади, а отгоре на това да започне да слага по $458 всеки месец точно в този същия фонд, който тъкмо се бил сринал. Макар и скептичен и недоверчив към своя съветник, колкото повече се срещал с него и колкото повече научавал от тези срещи, толкова по-логично му се сторило казаното. Но ето че дошла тази зимна утрин в края на 2013 година и петият брат получил лично писмо от своя съветник и инвестиционната компания. След като закусил сладко със съпругата си, той го отворил и направо онемял. Сумата била нараснала до $653,302, но и продължавала да се покачва. Засмял се и с радост се запътил към традиционната седмична сбирка със своите братя, за да им покаже какво богатство е получил по пощата и как изведнъж му олекнало, че няма да се наложи да работи до края на живота си.