Някога замисляли ли сте дали не плащате твърде много за автомобилната си застраховка? Най-вероятно да, а може би дори няколко пъти в годината. В следващите редове ще видим каква е точно истината и от какво трябва да се пазим, когато закупуваме застраховка за автомобила си.

МИТ №1: ЗАСТРАХОВКИТЕ НА ЧИСТО НОВИТЕ АВТОМОБИЛИ СА ПО-СКЪПИ ОТ ТЕЗИ НА ПО-СТАРИТЕ

Като се замислим внимателно, в този мит има логика, но истината не е толкова простичка, колкото изглежда на пръв поглед. По принцип, когато застраховаме автомобила си, по-голяма роля в това каква ще е цената играят коя е компанията производител на автомобила (Mercedes, BMW, Ford, Chevrolet и т.н.) и неговите модел и клас. Чак след като сме разбрали тези подробности, тогава ще се наложи да вземем под внимание и годината на производство.

Застрахователните компании най-често проверяват профила на предполагаемия шофьор и доколко този модел кола е любима на крадците. Под „профил на шофьора" се разбира каква е вероятността тази кола да попадне в катастрофа и нейното предназначение. Застраховките на някои модели спортни коли струват по-скъпо, защото са по-рискови, тъй като развиват доста високи скорости.

Друг фактор е колко скъпи биха излезли частите на даден модел при евентуален ремонт. Все пак в повечето случаи наистина новите коли може да бъдат по-скъпи от по-старите, но само ако се сравняват идентични модели. В някои случаи по-старите могат да са по-скъпи за поправка (особено ако се водят антики) и това се отразява върху цената на застраховката.

МИТ № 2: ЗАСТРАХОВКИТЕ НА ЧЕРВЕНИТЕ КОЛИ СА ПО-СКЪПИ

Красивите яркочервени коли, които виждаме по пътищата, са наистина доста атрактивни понякога и се забелязват по-лесно, но това съвсем не значи, че тяхната застраховка е по-висока. След като са направени редица изследвания на катастрофи и тяхната връзка с това какъв е цветът на даден автомобил, се заключава, че тези две неща няма абсолютно никаква допирна точка. Така че цветът на автомобила няма пряк ефект върху цената на застраховката и застрахователните компании не намират за нужно да го вземат под голямо внимание. Все пак не забравяйте, че ако притежавате „едно ферари с цвят червен", то сте лесно забележим, включително и за полицаите, които случайно или не обичат да раздават глоби.

МИТ №3: ЦЕНАТА НА ЗАСТРАХОВКАТА ВИНАГИ СЕ ВДИГА СЛЕД ИНЦИДЕНТ

Този мит е един от най-широко разпространените, но това не е пълната истина. Факторите, които една застрахователна компания взема под внимание след пътен инцидент, са: сериозността на инцидента и какви са щетите; историята ви като шофьор - глобите за превишена скорост и инцидентите, които сте имали в миналото; кой е виновникът за инцидента; какви са допълненията към полицата ви и каква отговорност носите в случай на инцидент. След това се взема решение дали цената на вашата застраховка ще се повиши, или ще остане непокътната. Най-важното нещо, което аз лично съветвам клиентите си, е да се опитат да шофират максимално концентрирано и да внимават. Ако са внимателни, рисковете от инцидент драстично намаляват и следователно намалява рискът за тяхното здраве и покачване на цената на застраховката.

МИТ №4: МОЯТА КРЕДИТНА ИСТОРИЯ НЯМА ЕФЕКТ ВЪРХУ ЦЕНАТА НА МОЯТА ЗАСТРАХОВКА

Вашата кредитна история има ефект върху цената на вашата застраховка за автомобил. Ако живеете в Хаваи, Калифорния и Масачузетс, където практиката да се проверява кредитната история и цената на застраховката ви да зависи от това е забранена, всички останали щати и техните жители са поставени под обстойна проверка, преди да им бъде издадена или подновена полицата. Застрахователните компании използват този похват, понеже изследвания показват директна връзка между качеството на кредитната история и риска от инцидент с автомобил. Колкото е по-добър кредитният рейтинг, толкова по-малък е рискът за застрахователна компания.

Ако желаете да си насрочите консултация и да намерите по-нисък застрахователен план за автомобила си, моля обадете се директно на 224-522-2413 или изпратете имейл на [email protected].