Продължение от миналия брой

Ето още няколко съвета за избягване на тактиките, които погребалните бюра прилагат, за да манипулират клиентите си.

Подробно опишете вашите желания за края на живота си. Разяснете на децата и близките си роднини как искате да протече погребението ви. Знаейки точно какво желаете, близките ви няма да се излъжат да купят продукти и услуги от погребалното бюро, които най-вероятно ще струват хиляди долари повече от това, което вие сте имали предвид.

Когато отидете в погребален дом, непременно вземете безпристрастен приятел или роднина. Някой, който е по-малко емоционално инвестиран в смъртта на близкия на вас човек, може да ви помогне да вземете решения с по-ясна глава и да не се подлъгвате по офертите за допълнителни услуги, които агентът се опитва да ви пробута.

Пазарувайте със списък. Погребалните бюра си играят с вашите чувства, като представят скъпите варианти на първо място. Това създава впечатлението, че колкото по-надолу отивате в списъка на възможните пакети, толкова по-ниски са цените - толкова по-голям скръндза сте вие и толкова по-малко ви е грижа за паметта на починалия. Затова не се подлъгвайте по техния ценоразпис с пакети. Извадете си списъка и купете само каквото е споменато там. Най-добре посетете интернет страницата на погребалното бюро, преди да отидете там, и решете точно какво искате.

Също така трябва да сте наясно, че далаверите, които погребалните агенти се опитват да въртят на ваш гръб, не се различават особено от тези, с които служителите на гробището се опитват да ви изиграят. Има една съществена разлика: в гробището няма федерални наредби като Закона за погребенията, които да ви защитават. Само шест щата изискват гробищните служители да представят на клиентите си ценови листи например. Но също толкова големи пари са заложени на карта. Един парцел върви около $1,500 до $6,000 в зависимост от това къде живеете, и от $600 до $2,000 за гробищните работници да изкопаят и после да покрият гроба (ще платите още повече, ако погребението е в почивен ден). Не забравяйте минимум $250 за основния надгробен камък или хиляди долари за един по-сложен бронзов персонализиран паметник.

За да увеличат продажбите, гробищата също разширяват предложенията си за клиентите - хората, избрали кремация, харчат $700 средно за гробищни продукти, а семействата, избрали традиционно погребение, плащат средно $1,600 за допълнителни услуги/продукти на гробището. Сред най-често срещаните продукти: ниша в стената, където семействата могат да съхраняват урната с кремираните останки; пейка ($3,000) или „градина" с пейка за няколко членове на семейството ($15,000) - гробищен парцел, където роднините могат да се разхвърлят пепелта на починалия и по-късно да я посещават.

Често служителите на гробището казват, че законът изисква погребален трезор (средната цена: $1,195), за да се предотврати потъването на земята, когато ковчегът изгние. Това е изискването на гробището, а не на законодателите. Гробището настоява за контейнера, защото той прави по-лесна поддържката на земята. Една бетонна кутия от $400, наречена „обшивка на гроба", е също толкова ефективна.

Какво да направите, за да се предпазите от подобни измами? Първо, следвайте собствения си закон за гробищата. Въпреки че не е длъжно да го направи по закон, гробището би трябвало да ви даде списък с цени, ако го поискате. И непременно изискайте да ви дадат писмено копие. Ако служителят започне да мрънка нещо и се опита да се измъкне - това е червен флаг, че не е честен и че си измисля цените, както казва баба ми, „едно към гьотере".

Намерете си застъпник. Ако гробището настоява за погребален трезор или нещо, за което се съмнявате, че ви е необходимо, свържете се с организацията „Вечно правосъдие" (eternaljustice.com). Те могат да ви помогнат да разграничите истинските правила от дезинформацията и така да спестите хиляди долари.

Ако починалият е служил във въоръжените сили, както и съпругата и децата му под 21 г., имат правото да бъдат погребани безплатно в рамките на което и да е военно гробище. Можете да намерите всички военни гробища в САЩ на cem.va.gov.