Кога е най-добрият момент да спра да трупам пари в спестовната си сметка и да ги пренасоча към други инвестиции? Какво точно сума би било добре да имам настрана, преди да инвестирам? Забелязвам, че банката ми дава лихва от няколко цента на сума над $50,000 и това ме дразни. Знам, че не е най-доброто място за тези пари, но не знам как да ги пренасоча, за да имам полза от тях, дори и малка.

Семейният ни доход е около $6,000 на месец и след всички разходи ни остават свободни поне $1,000, които спестяваме напълно спокойно. Нямаме все още пенсионни сметки, но бихме искали да знаем как да открием такива. Аз съм на 35 г., а съпругът ми е на 38 г. и имаме две деца на по 6- и 10-годишна възраст.

По принцип съветвам клиентите си да насочат голяма част от вниманието си върху две неща - колко пари влизат и колко излизат всеки месец. За тази цел използвам специална форма, която е предназначена да изгради бюджет на семейството и да се види черно на бяло къде можем да направим подобрения - да вдигнем дохода и да намалим разходите.

Изглежда обаче, че вие сте се справили сравнително добре с тази дейност и не само че не харчите повече, отколкото печелите, но дори можете да заделяте спокойно поне $1,000 всеки месец, което е рядко срещано в днешно време, но пък е страхотно за вас и вашето семейство! Поздравления за това!

Експертите препоръчват да имаме заделена сумата, достатъчна да преживеем поне 3 до 6 месеца без настоящия месечен доход, в леснодостъпни спестовни сметки. От информацията, която ми давате, разбирам, че там вече има над $50,000, но за съжаление те не заработват пари, а още по-лошото е, че инфлацията ги топи с времето.

В този случай аз лично бих направил следното. Бих оставил между $15-20 хиляди в банката и бих работил с останалите поне $30,000 в отделни сметки. Но подборът на тези различни видове сметки и фондове ще се извърши изцяло в зависимост от вашата толерантност към риск и също така от вашата цел за тези пари - дали краткосрочна или дългосрочна. Тук е важно да споделя, че това е моята работа - да ви помогна да изградите комплексна стратегия и да я приложите.

Ако клоним към краткосрочна, което значи, че има вероятност да използваме тези пари по-скоро от 10 години, аз бих открил общински фонд (municipal bond fund) с останалите около $30,000. Тук можем да се надяваме на около 3 до 5% годишна лихва, която обаче се плаща месечно под формата на дивидент и това прави този вид фондове много атрактивни за краткосрочна инвестиция, сравнено с банката.

Бъдейки консервативни и разчитайки поне на 3% средногодишна лихва, това би ни дало около $900 в лихви на година, или $75 всеки месец, ако го гледаме месец по месец. Доста по-добре от банка.

Но ако искаме нещо, което да е дългосрочно (над 10 години), можем да направим портфейл от различни фондове и да сменим някои по-агресивни с потенциална по-висока възвръщаемост с някои по-консервативни в различни пропорции. Като говорим за дългосрочно инвестиране, нека не забравяме да споменем пенсионни фондове като Traditional / Roth IRA и 401K. Според мен те трябва да съществуват в момента до голяма степен в месечните ви спестявания и аз лично бих започнал да слагам поне по $200 на човек за вас и вашия съпруг от тези $1,000, които са свободни, в такива фондове. Това, мисля, е адекватно съотношение, което ви дава възможност да инвестирате част от парите в други по-краткосрочни активи като частен бизнес или недвижимо имущество, което може потенциално да донесе допълнителен доход преди пенсиониране.

Ако пък, имайки частен бизнес, не ви блазни и не сте типа човек, който би се занимавал с недвижимо имущество освен вашия дом и искате просто сигурност след навършване на 60 г., тогава ви съветвам да вкарвате по-голяма сума към пенсионните сметки, особено ROTH IRA, която ще се радвам да открия за вас.

Много хора имат достъп до 401К чрез работодател, ако и вие имате тази опция, това би било страхотно, ако този работодател добавя към сметката допълнителна сума освен внасяната от вас. Така ще можем да натрупаме повече пари по-бързо и няма да изпускаме това, което ни се полага.

Ако имате други въпроси, можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон (224) 522-2413 или на електронната ми поща [email protected]. Не забравяйте, че можете да си запазите час за консултация в моя офис от понеделник до четвъртък между 9 ч. сутринта и 7 часа вечерта, а в събота от 9 до 2 ч. следобед. Тази услуга е възможна само по предварително насрочена среща с мен няколко дни в аванс.