Здравейте отново. Всички сме чували, че цените се определят от търсенето. Това е така, но има ли нещо друго, което кара два почти еднакви по размер и обновеност имота да имат толкова различна стойност. Според Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (National Association of Realtors - NAR), която е взела 100 от най-големите градове в Америка в изследването си, ето и 9-те причини, които понижават стойността:

1.       Лошите училища: -22.2%. Всекидневно получавам обаждания от хора, търсещи да закупят имот, които са чували колко важно е да си в район с добри училища. Питат ме как точно се определят кои училища са лоши и кои добри. Има няколко уебсайта, в които можете да проверите настоящото училище на детето си или да определите районите, в които искате да закупите според училищния рейтинг. Два от тях са GreatSchools.org & Schooldigger.com. Нека започна оттам, че имам наблюдения от почти всички видове училища, или по-скоро от техните оценки (ratings) - мога да ви кажа, че това е много относително. Всеки училищен район (school district) си има програма през годината, но ако училището не е частно, то  те повечето се съобразяват с това какво се изисква от тях като национален училищен план (или нещо подобно, както е в България). За хора като нас, които идват от различни места на света, не сме свикнали да се съобразяваме с този конкретен компонент, когато закупуваме дом. Ние обикновено се интересуваме от това какъв е домът, колко е голям, колко е обновен. Рейтингите се определят от това не колко е добро самото училище, не колко е обновено или колко опит имат преподавателите в него.  Според най-използвания и известен сайт GreatSchools.org рейтингът е просто инструмент, който ви помага да сравните училищата на базата на това как са се представили учениците на стандартните тестове през изминалата година. Когато става въпрос за гимназии, тук се взема предвид колко подготвени са децата за прием в колеж. Рейтингът се определя по скалата от 1 до  10, където 10 е най-високо, а 1 е най-ниско. Те се разделят в 3 категории:  1-3 - под средното, 4-7 - средно ниво, и  8-10 - над средното. Рейтингите са оцветени в червен, жълт и зелен цвят. Искам да отбележа, че това съвсем не означава, че децата в училища под средното ниво са по-глупави. Забелязва се едно постоянно явление, че в райони, където има повече хора, говорещи език, различен от английския, там тестовете имат по-ниски нива не защото децата не знаят, а просто защото, когато се изпитват на език, който не им е майчин, е нормално те да не се представят така добре, както биха се представили деца, на който в семейството се говори на английски. И ако детето ви е умно и се развива добре, то рейтингът не би трябвало да ви притеснява чак толкова. Разбира се, това е индивидуално решение, което всеки един родител трябва да вземе за себе си, но винаги имайте предвид, както споменах по-горе, че имотите в райони с висок училищен рейтинг са поне 20% по-скъпи от подобни в друг район.

2.       Вярвате или не, но според NAR 14.7% се понижават цените на имотите, които се намират в близост до стриптийз клубове. Това е вторият по важност елемент, според който във всичките 100  града, които са взели предвид този фактор, явно има значение.

3.       Район, в който живеят голяма концентрация на хора под наем, заема трето място в класацията. Около 13.8% се обезценяват имоти, който се намират в такъв район.

4.       На поредно място се нареждат домовете за бездомници. Там, където в близост има такива, цените са 12.7% по-ниски от другите части на града.

5.       Гробищата са също фактор при 12.3% от случаите.

6.       Погребалните агенции намаляват с 6.5% стойността на недвижимите имоти в районите, в които се намират.

7.       Електроцентрала в близост, където живеете, би намалила стойността на дома ви с 5.3%.

8.       На 8-а позиция са полигоните за стрелба. Заради шума или просто поради риска явно хората са съгласни да заплатят с 3.7% по-малко за дом.

9.       На последно място идват болниците. Изглежда, някои хора нямат желание да са в близост до такива и са готови да заплатят с 3.2% по-малко, за да притежават жилище там.

Надявам се тази информация да е била полезна или поне интересна за вас, а ако имате други въпроси, свързани с недвижими имоти, ще се радвам, ако се свържете с мен.