Има два начина, по които може да започнете търсенето на жилище, което да закупите - с помощта на агент или сами. Ако вече сте се свързали с агент за недвижими имоти - чудесно. Най-вероятно той ви е информирал за стъпките, по които се очаква да преминете, а и също редовно ви изпраща всички нови имоти, които излизат на пазара спрямо вашите изисквания - район, големина, цена, др. Ако това действително е така, то вие вече имате достъп до MLS системата. Имотите, който получавате, са под формата на имейли, които се изпращат на вашата електронна поща, която предварително е вкарана в MLS системата от вашия агент.

Когато получавате тези имоти, имате възможността да видите точния адрес, общината и къде се намира на картата. Ще може да се запознаете с цената, на която се продава, от колко дни е на пазара, коя година е строен имотът и от какъв материал е фасадата му. Ако пък не е самостоятелна къща, а се намира в жилищен блок, ще ви даде информация за това колко апартамента има в комплекса, както и на кой етаж конкретно се помещава. Ще можете да разберете какъв тип е паркингът - било то затворен, отворен (на улицата) или подземен, както и колко места притежава съответният апартамент (може да бъде комбинация от гореспоменатите).

Ще можете да разгледате снимките на имота, колко стаи и бани има и дали притежава сутеренна стая и складово помещение. Също ще разберете колко е голяма всяка една стая в квардратни фитове (sq.ft), на кое ниво се намира (ако е апартамент), както и с какво покритие е подът (килим, паркет, теракотни плочки и др.) Ще имате информация дали е на централно парно и климатик или пък не, както и какъв е водният доставчик - имотът има частен кладенец (най-вече за къщи) или използва градска вода.

Не на последно място ще разберете към кои училища е записан съответният имот, както и дали се позволяват домашни любимци в комплекса (това е много важна информация, която всеки собственик на домашен любимец трябва да знае, защото може да се окаже, че може да не бъдете допуснат да се нанесете, ако жилищното настоятелство не допуска кучета, котки, костенурки, папагали и всякакви други миловидни твари).

Както вече съм споменавала и преди, месечната вноска за поддръжка на общите части е задължителна, ако възнамерявате да си купите имот в жилищен блок. Тази сума може да варира, но според големината й зависи и какви битови „екстри" предлага. Например месечната такса може да бъде $300.00, но да покрива отопление, топла и студена вода, боклук и др. Друга пък може да е $200.00 и да не покрива нищо. Ако имате допълнителни запитвания по тези въпроси, вашият агент може да се обади до жилищното настоятелство и да поиска по-подробна информация за кои точно сметки вие ще бъдете или не отговорни, ако закупите това конкретно жилище.

Цялата гореспомената информация, която се предлага само и единствено от агента, с когото работите, абсолютно безплатно на всеки потенциален купувач, всъщност се заплаща, но от самия агент като инструмент за работа със собствените му клиенти. Както във всеки бизнес и този с недвижимите имоти изисква да си постоянно в крак с най-вярната и съвременна информация на пазара. Тя се набавя от система, която се нарича Multiple Listing Service, или за по-кратко MLS. Никой не може просто така да влезе в нея и да черпи инфо, ако агент не му е дал „разрешение" за това. Това всъщност става, когато агентът вкара данните на клиента си, включително и неговите изисквания, както и имейл адреса му. Ако след време обаче клиентът си промени изискванията и иска например да разшири обсега на своето търсене, както и горната граница на цената, той трябва да се свържи отново с агента си и да го помоли да промени филтрите на търсачката.

Продължава в следващия брой