,,Звъни чистачката от офиса ти. Намерила в кошчето хвърлени 2 нови сутиена и една стара здравна застраховка”

Има много начини да загубите здравната си застраховка. Може да загубите или да напуснете работата си, да се разведете, да изпаднете от плана на родителите си, когато навършите 26 г., да се преместите в друг щат, да достигнете до края на вашето COBRA покритие или чисто и просто настоящият ви план може да бъде преустановен. В миналото всяко едно от тези събития биха могли да означават финансова катастрофа. Сега благодарение на Закона за достъпни грижи (Affordable Care Act) може да сте финансово спокойни, ако загубите здравната си осигуровка. Ето отговорите на най-често срещаните въпроси при загубване на здравната застраховка.

Къде мога да намеря нова здравна осигуровка? На вашата щатска здравноосигурителна борса (state health insurance marketplace). Всеки, който се нуждае от здравно осигуряване, може да закупи покритие на healthcare.gov. След като се регистрирате на борсата, можете да разберете дали отговаряте на условията за финансова помощ за премиите си. След това може да сравните  различните планове и да се запишете в план по ваш избор.

Трябва ли да остана без здравна застраховка до следващия отворен период на записване? Не, можете да получите нова осигуровка веднага. Вярно е, че при нормални обстоятелства не можете да закупите застраховка, освен ако не е отворен присъединителният сезон, който тази година е от 15 ноември 2014 г. до 15 февруари 2015 г. Но ако сте в някоя от ситуациите, описани по-горе, можете да закупите ново покритие на здравноосигурителната борса по всяко време на годината. Какво да направите: влезте в healthcare.gov и си създайте акаунт, после потърсете т.нар. специален период на записване (special enrollment period). След като е потвърдено, че се квалифицирате, спокойно можете да пазарувате за нова здравна осигуровка.

Какви видове ситуации ми дават право на този специален период на записване? Ето пълния списък на житейските събития, които ви позволяват да закупите нов здравноосигурителен план по всяко време на годината:

Загуба на здравната застраховка от работата ви (няма значение дали вие напускате, или сте били уволнени).

Изтичане на текущия ви здравен план, включително COBRA.

Достигане до края на договорения ви текущ план.

Излизане от плана на родителите си, когато навършите 26 г.

Загуба на покритие от съпруга(та) ви поради смърт или развод.

Загуба на вашия студентски план, когато се дипломирате.

Преместване в ново място извън зоната на обслужване на текущия ви план.

Излизане от затвора.

Връщане в САЩ, след като сте живели в чужбина.

Ставате "легален" в Съединените щати. По принцип това означава, че ви е позволено да живеете в САЩ въз основата на повече от една временна туристическа виза.

Отпадане от програмите Medicaid или CHIP, защото доходите ви са се покачили.

Раждате, осиновявате или ставате приемен родител (foster parent).

Ако напусна или загубя работата си, не мога ли да взема COBRA? Да. За тези, които не знаят, COBRA е закон от 1990 г., изискващ от работодателите да позволят на заминалите си наети лица (и хората на тяхна издръжка) да останат покрити от стария си здравноосигурителен план, предлаган от работодателя, за още 18 до 36 месеца. Вашият COBRA план е точно същият, който сте имали в старата си работа. Недостатъкът е, че трябва да заплатите цялата стойност на плана - включително тази част, която досега е била покривана от работодателя. Това обикновено означава, че трябва да плащате минимум $700 на месец за индивидуална и повече от $1000 на месец за семейна здравна застраховка. Имате до 60 дни от напускането на старото си работно място, за да решите дали да приемете покритието на COBRA. Ако се регистрирате по всяко време през този период, покритието ще бъде със задна дата, при условие че заплатите за минали премии.

Кое е по-добре: COBRA или закупуването на мой собствен план на борсата? Зависи. По време на 60-дневния гратисен период определено трябва да разгледате възможностите на борсата, за да видите какъв вид финансова помощ можете да получите и да изберете някои планове. Когато дадете данните за доходите си на борсата, ще разберете дали можете да се квалифицирате за Medicaid за себе си или CHIP за вашите деца. След това може да сравните предлаганите ви възможности на здравната борса с плана за COBRA. В повечето ситуации планът от борсата вероятно ще бъде по-евтин, отколкото COBRA. Но има и други неща, които трябва да вземете предвид: ако е по-късно през годината, може вече да сте покрили вашия deductible (определена сума пари, която вие трябва да платите, преди застрахователната компания да започне да ви покрива) за плана, предлаган от работодателя ви, а ако започнете нов план, вие ще трябва да започнете да изплащате новия deductible от нулата. Направете си добре сметката кое би било изгодно за вас според това каква част от вашия deductible за годината вече сте платили. Също така, ако в момента сте на лечение за сериозно състояние, проверете дали доставчиците ви на здравни услуги биха били покрити от новия план, който планирате да закупите от борсата. Имайте предвид, че след като започнете да плащате към COBRA, трябва да запазите този план до следващия отворен период на записване на борсата или докато COBRA планът ви изтече - което събитие настъпи първо.