Двойките, които непрекъснато се карат по парични въпроси, в крайна сметка се развеждат. Проучване на щатския университет в Юта установи, че многократните финансови боричкания имат вероятност да доведат до раздяла в много по-голяма степен, отколкото споровете по други теми. Неведнъж съм била свидетел на караници между съпрузи (мои приятели или роднини) и след една подобна битка, на която присъствах, реших да опиша няколко от най-често срещаните финансови ситуации, поради които съпрузите спорят, и да ви предложа няколко съвета.

Изненадваща покупка. Случва се единият от брачната двойка да открие случайно, че другият е направил сериозна покупка без знанието на първия. Например съпругът може да открие, че съпругата има $5,000 баланс на кредитната карта, за което той никога не е и подозирал; или пък жената да види мотор, паркиран в гаража - скъпа вещ, парите за която са излезли от общата им спестовна сметка, без тя да е имала и най-малката идея.

Разрешението: Съгласете се, че отсега нататък ще обсъждате всяка покупка, по-голяма от сто долара, преди да я направите. Разбира се, всеки женен човек има правото да харчи парите си, без да се консултира със съпругата си, но браковете се движат напред много по-гладко, когато съпрузите знаят за какво се харчат парите. Дори и ако покупката е безспорно разумна, ако се консултирате с брачния си партньор, вие гарантирате, че и двамата се чувствате включени в решението и мнението ви е уважено. Освен това може да се окаже, че съпругът/ата ви знае конкурентен продукт, който предлага по-добро качество, или друг търговец, който предлага по-ниска цена. Обсъждането на покупките заедно, преди да ги направите, увеличава шансовете, че наистина ще си помислите дали даденото нещо е необходимост или просто прищявка - което сериозно съкращава разточителните разходи в домакинството.

Инвестиционна борба. Понякога мъжът е по-агресивен инвеститор от жената или обратното. Обикновено разнопосочните рискови наклонности работят във ваша полза - по-безопасните инвестиции на единия партньор балансират по-агресивните инвестиции на другия. Но в някои случаи различните инвестиционни философии могат да причинят караници.

Разрешение: Трябва да ви стане ясно, че в крайна сметка непрестанните емоционални спорове по инвестиционни въпроси водят до задънена улица. Най-добрият подход е да предоставите информацията, необходима за вземането на дадено финансово решение, без да притискате половинката си в ъгъла, а просто да му/й дадете достатъчно факти и време и да го/я оставите сам/а да достигне до правилното решение. Когато твърдоглави съпрузи спорят многократно и емоционално по паричен въпрос, без да стигат до разрешение на проблема, допълнителните аргументи по темата е малко вероятно да помогнат - в действителност, те най-вероятно само ще доведат до увеличаване на враждебността. Вместо това спрете да се карате и започнете спокойно, търпеливо и безпристрастно да предоставяте информация, която поддържа вашата позиция. Нашите съпрузи са по-склонни да признаят реалността на ситуацията, когато емоциите се заменят със студени факти. И когато сте им дали достатъчно време да осмислят информацията и да ревизират позицията си.

Борба за промяна в кариерата. Представете си, че имате ипотека, заеми за две коли, две малки деца, за които се грижите у дома, и изведнъж съпругът ви обявява, че е решил да напусне добре заплатената си работа, за да преследва мечтите си. Когато сте решили да купите къща, коли и да имате деца, сте направили плана си на базата на добрата заплата на мъжа си. Но сега изведнъж се оказва, че финансовата сигурност на семейството ви може да се изпари за няколко дни.

Разрешение: Оставете съпруга си да започне новата работа, но се договорете, че ако новата му кариера не се окаже бързо процъфтяваща, той ще се върне в сектора, който му е носил добри доходи в миналото. Ако новата кариера поставя финансите ви на сериозно изпитание, най-добре ще е да си намерите работа и да изпратите децата на детска градина. Може да очаквате много от половинката си, но не може да го/я помолите да се откаже да следва мечтите си, ако приемем, че тези мечти имат правдоподобен шанс да се сбъднат. Ако това означава, че другите членове на семейството трябва да направят някои корекции или компромиси, то това трябва да се направи. Но подобна жертва от ваша страна не означава, че съпругът ви е свободен да преследват мечтите си завинаги. Женените хора имат задължението да балансират своите мечти с бистра глава и разбиране за реалността на ситуацията. Ако новата кариера на мъжа ви изпадне в застой, вие имате пълното право да очаквате той да се върне към по-обещаващата си предишна работа, която е носила финансова сигурност на семейството.

Борба за възпитанието на децата. Втората причина, поради която брачните двойки се карат най-много, е на какво точно да научат отрочетата си. Тогава не би ви било чудно, ако ви кажа, че споровете за финансовото възпитание на децата са номер едно. Представете си, че дъщеря ви си е навлякла $10,000 заеми по кредитните си карти малко след като е завършила колеж. И вие сте платили за висшето й образование. Как да постъпите? Да платите дълга от нейно име? Страхувате се, че ако го направите, тя никога не би се поучила от грешката си и ще очаква от вас да я спасите отново в бъдеще? Кой от съпрузите има правилната стратегия в подобна ситуация?

Разрешение: Помогнете на дъщеря си да намери парите, за да изплати заемите си - намерете й работа (или втора работа), научете я как да намали лихвените проценти, като преговаря с кредитните компании, накарайте я да продаде колата си и да използва градски транспорт, в краен случай - дайте й заем с разумна лихва. По този начин вие няма да се обремените с нейните дългове и ще я научите да избягва преразходите, като я накарате да изживее трудните последствия от нерузмните си финансови решения. Понякога най-добрият урок, който можете да дадете на децата си, е да не им давате пари. Колкото по-скоро младите хора се научат да живеят в рамките на възможностите си и чувстват болката от неразумните си финансови решения, толкова по-малко вероятно е те да направят същата грешка отново. По-добре е ги възпитате по този начин отрано, преди да изкопаят толкова дълбока парична дупка, от която никога да не могат да се измъкнат.