Сигурна съм, че по-голямата част от читателите на вестника знаят какво е In-Home Caregiver (домашен болногледач) или защото познават някой имигрант, който работи като болногледач, или защото те са самите работят като caregivers. Когато един възрастен човек е горе-долу все още „с всичкия си", но физическите му възможности са изключително слаби, а все пак той би предпочел да си остане вкъщи, вместо да се премести в старчески дом, наемането на болногледач може да направи всичко това възможно. Преживяването обаче може да бъде ужасно, ако не предприемите  правилните стъпки. Ето как да изберете добър болногледач и как да си спестите много главоболия и пари.

Преценете нуждите на възрастния човек. Например има ли нужда от общуване главно през деня? Има ли градина и желае ли да прекарва известно време в нея? Как обича ястията си - домашно приготвени или предпочита да поръчва храна от ресторанти? Има ли нужда от помощ с всекидневните дейности  като тоалет, къпане и обличане? Има ли здравословни проблеми, които изискват професионална помощ - като например инжекции за човек с диабет или физиотерапевтични упражнения? Имате ли нужда от caregiver, който да може да върши някои задачи извън къщата - да напазарува, да вземе лекарствата от аптеката, да заведе стареца на лекар?  В подобен случай вие ли ще осигурите колата, или ще имате нужда от болногледач, който да използва собствения си автомобил? Ако всичко това ви се струва твърде сложно, винаги можете да наемете професионален мениджър по гериатрични грижи, който да оцени нуждите на възрастния ви роднина. Управителят на гериатрични грижи също може да ви препоръча и агенции за caregivers. Неговата оценка обикновено отнема около два часа - от $100 до 150 на час. Националната асоциация на мениджърите на грижите за възрастни хора (CareManager.org) може да ви помогне да намерите подобен професионалист във вашия район. Или попитайте лекаря на стареца.

Наемете болногледач чрез агенция. Caregivers могат да бъдат наемани пряко или чрез агенция, но агенциите са по-безопасни. Директното наемане на помощник вкъщи може да ви спести няколко долара на час, но като цяло спестяванията са значителни само за хората, които наемат нелегални имигранти и/или не плащат необходимите данъци. Което и да е от тези неща може да доведе до юридически проблеми и за двама ви. Ако наемете някой директно, това лице ще бъде ваш служител, което създава застрахователни и данъчни задължения - вие ще трябва да плащате осигуровките, да имате застраховка за отговорност на работника и работодателя, ще трябва да подавате данъчни формуляри към щатските и федералните власти. Наемането директно също така означава, че ще трябва сами да извършвате проверка на миналото на дадения човек (background check) и да намерите заместник в кратък срок, ако той/тя е болен (болна), има нужда от почивка или го/я уволните. Наемането на нелегален имигрант прави почти невъзможно извършването на пълна проверка на миналото на болногледача. Това е голям риск, особено като се замислите, че този човек по същество ще бъде без надзор в дома на възрастния ви роднина.

А една уважавана агенция ще се справи с всички гореизброени проблеми бързо и ефикасно. Когато говорите с агенцията, попитайте ги следното:

Лицензирани ли сте от щата? Някои щати, макар и не всички, изискват лицензиране - местната ви агенция по стареенето (Aging Agency) може да ви даде информация за това.

Член ли сте на Американската асоциация за домашни грижи (American Association for Homecare)? Принадлежността към тази професионална асоциация предполага сериозен професионализъм (можете да посетите AAHomeCare.org за повече информация).

Какъв е процесът за изискване на нов болногледач, ако първият назначен не се окаже сполучлив избор или е болен? Агенцията би трябвало да направи смяната относително бързо и лесно.

Най-разумно е старецът да присъства на интервюто с потенциалните болногледачи и накрая да се допитате до възрастния човек, преди да вземете окончателното решение. Така той ще бъде по-приветлив и по-положително настроен, когато накрая получи caregiver в къщата си.

Не забравяйте да си набавите и следващия брой на любимия си вестник, за да научите още няколко много важни стъпки при наемането на болногледач за ваш близък.