Искате да инвестирате в недвижими имоти, но имате малко пари или не ви стиска да поемете големи рискове? Нова платформа PropertyClub.eu за дялово финансиране в имоти вече дава възможност да вложите от 2 до 30 хиляди долара или повече в проект от типа "fix and flip" в най-добрите квартали на София. "Избираме такива райони на столицата, в които дори и в криза цените се запазват добри", казва основателят на компанията Ефтим Ефтимов, който наскоро беше в Чикаго. Идеята му идва по модели на сайтове за краудфъндинг като RealMogul в САЩ и BrickVest във Великобритания.

"Много от сънародниците ни в Америка искат да инвестират в български имоти, но може да нямат достатъчно познания за пазара или хора, с които да работят по ремонта на избрания от тях имот у нас", обяснява Ефтим. За да са сигурни хората, че няма да бъдат измамени, младият предприемач обяснява, че те самите инвестират между 30 и 50 процента от стойността на проекта, т.е. тяхната печалба зависи от успеха на всеки проект. "Благодарение на технологията инвеститорите в реално време могат да следят проекта - документи, как върви ремонтът - със снимки и разписки за направените разходи", обяснява Евтим.

За момента компанията се фокусира върху жилищния пазар в София - покупка, ремонт и препродажба на жилища с цел печалба, която се разпределя на участниците в проекта пропорционално на тяхното вложение.

Обикновено проектите са за 1 година. "Определяме около месец за събирането на нужната сума за инвестиция, още 2-3 за ремонт и след това 9 месеца за продажба, казва Евтим. - Но продажбата може да се случи още на първия месец след приключването на ремонта."

От PropertryClub.eu няма как да гарантират печалба, но обикновено тя е в размер на 6 до 10% на годишна база. "Един от основните фактори, намаляващи риска при този тип инвестиции - трудно може да изгубиш съществена част от парите си, защото това би означавало съществена корекция на пазара на имоти. Нещо, което икономически не е подкрепено за момента, а и не се очаква в бъдеще", смята Ефтим Ефтимов.

Компанията работи вече от около половин година, има успешно финансирани проекти и прави планове за регионална експанзия, както и за нови инвестиции с по-дълъг хоризонт от време. Основната цел на основателя й Ефтим Ефтимов - да изгради доверие и да направи инвестициите в имоти достъпни не само за хората с повече пари.

През 2014 г. Ефтимов попада на една от платформите за краудфъндинг финансиране за сектора на имотите, които действат в САЩ. "Разглеждайки този модел за работа и виждайки, че в Европа няма такова нещо, още тогава, без да познавам правната рамка в България, започнах да проучвам как това нещо може да заработи на територията на ЕС. С изключение на Великобритания и може би Испания законодателството е доста назад в останалите страни от ЕС", коментира той.

След месеци на упорита работа с юристи успяват да направят правната рамка, която се случва благодарение на новите технологии и не изисква усилия от инвеститорите.

Те сами избират в кой от наличните проекти, предложени на PropertyClub.eu, да инвестират и колко.

Компанията е съсредоточила дейността си в няколко квартала на София - централните райони, "Яворов", "Иван Вазов", някои части на "Лозенец". Размерът на инвестицията е от порядъка на 50-150 хил. евро, като самите основатели също участват с дял от необходимото финансиране.

Печалбата от сделката се разпределя пропорционално на участниците в проекта спрямо осигуреното от тях финансиране за инвестицията.

Същевременно всички участници са преки свидетели на целия процес и редовно им се предоставя информация за развитието на проекта, включително документите за имота.

В платформата може да се регистрира всеки с онлайн банкиране, който владее английски език, обяснява той. Основната целева група на компанията са хората със стабилен доход и добри финансови възможности.

"Пазарът в момента е добър за това, което правим, заради сътресенията на международните борси, а лихвите по депозитите в местни банки са ниски", коментира Ефтимов.

Очакванията на Ефтимов са до средата на годината платформата да надмине 1 млн. лева инвестиции. С установяването на взаимоотношения и затвърждаване на доверието екипът поетапно ще пристъпи и към по-дългосрочни инвестиции - закупуване на жилище, отдаването му под наем за определен период от време, предлагайки по този начин междинна доходност, и последваща продажба.

Амбициите на компанията са и на следващ етап от развитието й да осъществи първия цялостен жилищен проект чрез краудфъндинг финансиране - от закупуването на земя през строителството и реализацията на жилищата.

В близко бъдеще платформата ще позволи и на трети лица да осъществяват свои проекти през платформата, като тя ще функционира като краудфъндинг посредник и супервайзър, обясни Ефтим Ефтимов. Най-рано през втората половина от годината може да започне и експанзия в съседните ни държави, които членуват в Европейския съюз (ЕС) - Румъния и/или Гърция, допълни той.