Продължение от миналия брой
Документацията, свързана със всяка покупко-продажба, е много повече в сравнение с предишни години. Индустрията сега изисква десетки бланки, които трябва да бъдат компетентно попълнени. Това е и причината защо процентът на  FSBO е спаднал от 19 до 8% за последните 20 и повече години. Тези 8% представляват най-ниския процент, записван някога, откакто Националната асоциация на брокерите води своята статистика, започваща през 1981 г. Предполага се, че с всяка изминала година този процент ще намалява все повече и повече.
Освен с документацията трябва да знаете, че ви очакват големи премеждия, ако изобщо се появи заинтересуван купувач. Както вече споменах, купувачите в почти всички случаи работят с агенти, понеже за тях тази услуга е безплатна. Така че тук ще ви чакат предизвикателствата да преговаряте с много страни, някои от които са:
- купувачът, който ще иска най-доброто за себе си;
- агентът на купувача;
- адвокатът на купувача;
- инспекторите на домове, който всъщност работят на страната на купувача и винаги ще намерят за какво да се захванат;
- оценителят от банката;
- и още много други, които могат да бъдат част от целия процес.
Вие няма да имате ресурса да преговаряте с тях, понеже няма да имате достъп до информация, която би имал добре образован агент.
Пари, пари и пак пари... Всичко се свежда до тази 4-буквена дума. Няма продавач, който да не иска да продаде имота си за максимално най-много пари... Равносметката е, че вие всъщност ще имате повече пари, след като приключи сделката, когато сте използвали брокер, и дори след като сте заплатили за услугата му и тази за агента на купувача.
Много хора смятат, че ако продадат имота си сами (ако изобщо го продадат), то те ще спестят от комисионата на агента си и от тази на купувача. Като за пример - проучванията показват, че типична къща е продадена от собственика си за $210,000, където в определения географски район такива се продават от агент за средно от по $249,000. При комисиона от 6% това означава, че продавачът е заплатил за услугата $14,940, но е получил $39,000 повече за имота си, което е поставило в джоба му малко повече от $24,000.
Все още статистиката сочи, че само 2% от купувачите всъщност купуват директно от продавач. Въпросът е дали искате да минете по този път и дали си струва въобще? В този маркет 95% използват брокер, когато дойде време да купуват, и 3% от сделките се осъществяват между роднини.
Купувачът иска да получи от един агент 3 основни неща:
- да му помогне да намери жилището, което да се вписва в начина му на живот и което да го устройва най-добре;
 - да извърши най-добрите преговори както за цена, така и за условията (защото цената не е всичко, което купувачът има предвид, когато купува);
- както и да получи най-добро „обучение", преди процесът на търсене да е започнал, както и напътствия след това, защото преди всичко домът е най-голямата инвестиция, която повечето от нас ще направят някога през живота си.
Ако имате въпроси, свързани с продажбата на сегашния ви дом, на които все още отлагате да потърсите отговорите, не се притеснявайте да ме потърсите. Консултацията е напълно безплатна.