Живея в Америка от 17 години и искам да попитам къде е по-добре да инвестирам - в акции или във взаимни фондове? Много от моите приятели ме съветват да започна да купувам акции на компании вместо фондове, но сякаш аз все още не съм сигурна как работят акциите или пък фондовете. Може ли да ме посъветвате къде е по-добре за мен да се насоча в инвестиционната си стратегия? - В. Б. от Сан Диего, Калифорния

Ако трябва да съм напълно директен с вас, бих споделил, че информацията, която е представена до момента за вашата финансова ситуация, е крайно недостатъчна, за да се каже категорично кой от тези два финансови инструмента се вписва по-добре в евентуална бъдеща стратегия. Най-важното, което трябва да знаем, е какъв е вашият финансов план и какво се опитвате точно да направите за своето настояще и бъдеще. 

Твърде много хора, с които се срещам в днешно време, инвестират в различни финансови инструменти (някои го правят успешно, други не), но нямат представа точно защо и каква е крайната им цел. Много често мои приятели и клиенти ме питат за мнението ми за определена компания и дали акциите на тази компания ще се вдигнат, или ще паднат и дали това е една добра инвестиция и моят отговор е много простичък - аз ги питам как са попаднали на тази компания и как тя се вписва в цялостната им финансова стратегия. За моя изненада над 85% от хората нямат финансов план за бъдещето и не знаят какво да очакват и какво точно искат от парите си в следващите 5, 10, 15 или 20 години. Повечето от тях слушат приятели, които им дават съвети да инвестират в тези или онези акции на компания, която в момента се движи много добре. Същото се отнася за инвестирането в недвижими имоти, фондове, бизнес и т.н. 

За да можем да преценим адекватно дали един финансов инструмент е добър или не за даден човек, трябва да видим какви са очакванията, стратегията и целите на дадения човек. Има много хора, които обичат да инвестират в недвижими имоти, и това подхожда много на тяхната стратегия, докато същите тези недвижими имоти могат да се окажат пагубни за хора, които имат тотално различни цели и време, с което разполагат, преди да могат да използват парите си, и точно този финансов инструмент не би им подхождал в дадения момент. Това, което искам всички читатели, включително и вие, да разберете, е да не бързате да отписвате или боготворите различните финансови операции и инструменти, а да избистрите своята стратегия и план. След като знаем какво точно искаме и защо го искаме от нашите пари, тогава е много лесно да кажем дали трябва да използваме само акции, само фондове или комбинация от няколко различни финансови инструмента едновременно.

Проблемът е, че много от хората бързат да отписват даден вид финансови инструменти с лека ръка, защото са прочели ,,нещо" някъде, какъвто е случаят например с така наречените ,,annuities". Истината е, че те са прекрасен начин да подсигурим доход за пенсиониране и играят ролята на частна пенсия, но не са подходящи за всеки един инвеститор и неговата стратегия. Наскоро четох мнението на един т. нар. експерт, който говори за тях, сякаш те са нещо, което трябва да се избягва на всяка цена, а от моя опит в последните почти 9 години мога да дам десетки примери, че това съвсем не е така. Много от тези ,,annuities" са инвестирани на пазара и имат много добра възвръщаемост на инвестицията. Бъдете внимателни за това откъде получавате информацията си и се допитайте до хора, които всекидневно работят в тази сфера, за да избистрите финансовата си стратегия, а инструментите, които ще използвате през годините, докато натрупвате своето състояние, ще се променят, но промяната трябва да става плавно и с много внимание и никога - плод на емоция. 

 

В някои от статиите пишете за начини за намаляване на данъчното облагане в различни форми и се чудех дали помагате на хората с годишните данъчни декларации. Ако това е така, за мен ще бъде голямо удобство да ползвам услугите ви в това отношение, защото мога да имам един човек, който да е отговорен за всичките ми финансови дела (включително застраховки и пенсионни фондове), вместо да ходя на няколко различни места и да губя време в чакане по различни офиси. Ще съм благодарна, ако ми отговорите и очаквам да се запозная лично с вас в най-скоро време. Желая ви здраве и успех! - Ж. К. от Шилър парк, Илинойс

Въпросът ви е хубав и са ми били отправяни подобни питания от различни читатели, което между другото ме накара да се замисля по този така належащ въпрос. В момента не се занимавам със счетоводни услуги, защото съм изключително зает с всичко останало от света на финансите, но в името на клиентите ми и тяхното удобство вече работя върху система за интегриране на всички тези данъчни услуги в моята специлизация чрез висококлалифицирани счетоводители, които с удоволствие бих препоръчал на хора, които се нуждаят от тази услуга. Предприемам тази крачка, защото наистина съм съгласен, че когато всички финансови сметки са под един покрив, тогава нещата вървят много по-синхронизирано и лесно както за вас - клиентите, така и за нас, хората, отговорни за тези аспекти от живота ви.