Продължение от миналия брой

Продължавам със съветите за изграждане на основата на една стабилна финансова къща. В миналия брой ви представих първите четири стъпки. Днес следват останалите, от които ще се разбере до каква степен ще можем да се възползваме от системата в Америка, за да я направим печеливша за нас и за семействата ни тук и в България.

5. Елиминирайте заемите си. Това може да се окаже ключът към щастието на всеки един от нас в тази капиталистическа система и нашият билет към свободата! Заемите към кредитни карти, банки и автомобилни компании контролират до голяма степен живота ни, но ние упорито продължаваме да затъваме в тях, поставени на колене от нашите емоции да имаме винаги най-новото от техниката или обзавеждането. Първата стъпка, за да изплатим кредитите си, е да спрем да вземаме нови. За тази цел използвам програма, която ускорява този процес със същата (или по-малка дори) сума от сегашните плащания, която има ефекта на „снежна топка", защото намалява времето на изплащане и съответно лихвите по заема. Кредитните плащания са и винаги ще бъдат основните ни финансови задължения в Америка и ако успеем да ги поставим под наш контрол, то тогава животът ни ще бъде изпълнен с много повече усмивки и щастливи моменти с хората, които обичаме.

6. Спестявайте пари за пенсиониране. За по-младата генерация читатели - между 20 и 40 години, е препоръчително да забравят за Social Security и незабавно да почнат да мислят за 401К или да си отворят Roth IRA. Илюзията, че социалното пенсионно осигуряване ще е тук за нас, си остава само голяма илюзия и няма време за губене, освен ако не планирате да работите до края на живота си.

7. Спестявайте за образованието на децата си. Точно то понякога е основна причина, поради която много поемат тежестта, наречена „емигрантски живот". Проблемът идва от там, че дори с добрите ни намерения една такава мисия е обречена на финансов провал, ако нямаме правилната информация откъде и как да набавим нужните средства, за да можем да избегнем заеми, лихви и стрес. В тези случаи първото нещо, което трябва да направим, е да изградим план колко години има до започването на евентуалния колеж или университет и какъв процент от цялото образование бихме искали да платим за децата си, а какъв да дойде от стипендии или заеми. Основната грешка, която повечето правят, е да отварят спестовни сметки за образование на децата или внуците си в близката банка на много ниска лихва (ако въобще дори такава съществува), не осъзнавайки как инфлацията изяжда тези пари, и когато стане време те да бъдат използвани за целта, за която са спестявани, вече ще са в пъти по-малко от планираното. Разрешението на този проблем е да се отвори образователна сметка, която се нарича 529 Education Plan, и тя да бъде инвестирана в правилните взаимни фондове и наблюдавана от специалист, лицензиран в тази област.

8. Създайте нови начини за получаване на доход. Някои предпочитат да работят за компании и да имат така нужната сигурност, която им позволява да покриват сметките си, а други се впускат с главата напред да отварят и развиват собствен бизнес, гонейки своята американска мечта. В която и от тези две категории да попадате, един от основните движещи мотиви е да изкарвате възможно повече пари. Много от хората, с които комуникирам, се оплакват от работата си, защото не им доставя удоволствие и не им се заплаща толкова добре, колкото те биха искали. В такъв случай е добре да седнете и да се замислите какво точно ви прави щастливи и ви кара да се усмихвате. След като си го изясните, потърсете в интернет дали има някой, който да прави от това, което ви кара да сте щастливи самите вие. Шансовете да има такива хора не са никак малки. Но в никакъв случай не ви съветвам да оставите това, с което се занимавате в момента, а да започнете „бавно, но славно" да практикувате своето приятно хоби като нов занаят. С течение на времето ще разберете различните тънкости на този занаят и ще прецените дали може да направите кариера от него, или просто искате да го използвате като източник на допълнителни доходи. Без значение коя пътека ще хванете, няма да ви навреди, защото ще научите нови неща през този период и най-вероятно ще направите и „някой лев" (тоест долар). Направете го за себе си, продължавайте да преоткривате себе си и един ден може да сте наистина щастливи, а защо не и с пълни джобове!