Бюджетният директор на Белия дом Шаланда Йънг предупреди в писмо до председателя на Камарата на представителите от Републиканската партия Майк Джонсън и други лидери на Конгреса, че САЩ нямат време и пари да помогнат на Украйна в борбата ѝ с Русия, съобщи "TVP World".

През октомври администрацията на президента Джо Байдън поиска от Конгреса близо 106 млрд. долара за финансиране на амбициозни планове за Украйна, Израел и сигурността на американските граници.

Републиканците контролират Камарата на представителите с крехко мнозинство и финансирането на Украйна стана политически спорно за някои десни законодатели.

Йънг заяви в писмо, публикувано от Белия дом, че прекъсването на финансирането и потока от оръжия за Украйна ще увеличи вероятността от руски победи.

"Искам да бъда ясна, без действия от страна на Конгреса, до края на годината ще изчерпим ресурсите за закупуване на повече оръжия и оборудване за Украйна и за предоставяне на оборудване от военните запаси на САЩ", написа тя. "Няма магическа банка с налични средства, която да посрещне този момент. Нямаме пари и почти нямаме време", добави бюджетният директор.