Ако Украйна претърпи поражение на бойното поле, това ще бъде отговорност на Майк Джонсън - с тези думи полският външен министър Радослав Сикорски се обърна към председателят на долната камара на американския Конгрес. Висшият дипломат настоя Джонсън да разреши гласуването за одобряване на така необходимата помощ за Украйна, като предупреди, че ще понесе отговорност, ако Русия победи, предаде АФП.

"Отново се обръщам лично към председателя на долната камара Майк Джонсън. Моля, оставете демокрацията да поеме своя път. Моля, нека да подложим това на гласуване", заяви Сикорски по време на посещението си във Вашингтон.

"Бих искал той да знае, че целият свят наблюдава какво ще направи. И ако тази помощ не мине и Украйна претърпи обрати на бойното поле, това ще бъде негова отговорност", каза той в Атлантическия съвет преди среща с държавния секретар Антъни Блинкън.

Джонсън ръководи крехкото републиканско мнозинство в Камарата на представителите и отказа да подложи на гласуване т.нар. допълнителен законопроект за финансиране, в който президентът на САЩ Джо Байдън поиска 61 млрд. долара нова помощ за Украйна.

Джонсън, съюзник на Доналд Тръмп, който отново се е устремил към Белия дом, подкрепи бившия президент в опита му да обвърже чуждестранната помощ с дебата за мерките срещу миграцията в САЩ от Мексико.