Людмила Живкова с първия си съпруг и детето им

Една от най-честите посетителки на Ванга през 70-те години на мина­лия век е дъщерята на няко­гашния комунистически лидер Тодор Живков. Покойната Людми­ла се допитва до гадателката за всяка своя стъпка.

„Общо взето се съветваше по всички основни въпроси. За кадрите, които ще взема при себе си, за посещенията си в чужбина, за основни­те моменти на политиката. Те двете си гово­реха с часове и Людмила си водеше записки. По време на една от последните им срещи, която траяла четири часа, Людмила се е ин­тересувала много за хората от обкръжението си", разказва Димитър Филипов, професор и близък приятел на пророчицата.

По нареждане на Людмила бодигардът й Дими­тър Мурджев вземал с автомобил пророчицата от Петрич и я карал в София. По пътя сля­пата Вангелия го шашвала с предупреждения от рода на: „Внимавай как шофираш, има за­вой!" Впечатлявала охранителя и с разказите си за негови близки.

Понеже Тодор Живков не одобрявал контакти­те на дъщеря си с Ванга, Людмила предпочи­тала двете с пророчицата да се виждат тайно от баща й. За срещите в София бил използван апартаментът на една от жените, обслужващи семейството на бившия Първи. Случвало се обаче врачката и червената принцеса да се виждат и на други места. Веднъж двете жени се събрали в двора на двореца „Врана". Там, както си седяла, Ванга изведнъж изпад­нала в особено състояние. В следващия миг вече разговаряла с духовете на цар Борис и принц Кирил.

Живкова и петричката Касандра се запознали още през 1960 година. Тогава щерката на Тато била все още тийнейджърка. „За първи път се видяхме с нея у наши близки - семейство Томови, свидетелствала е в мина­лото Любка, сестрата на пророчицата. - Ние отидохме у тях на гости в София. Заварих­ме там Людмила с бъдещия й първи съпруг, с когото тогава бяха само приятели. По едно време Людмила дойде при нас, представи се коя е и беше много радостна, че се е запоз­нала с Ванга. Помоли за разрешение някой ден да я посети в Петрич. А когато решихме да си ходим, Любчо Стойчев предложи сам да ни закара до Петрич с неговата кола. По пътя разговаряха с Ванга и тя му каза, че е добре да се ожени за Людмила. Някъде през 1971 го­дина Людмила ни покани в апартамента си на бившия бул. „Толбухин". Майка й беше вече тежко болна. Ванга каза съвсем искрено, че жената си отива, но че тя, Людмила, има силен характер и ще трябва да се мобилизира, за да е твърда и да се справи с всичко по-нататък." Когато се сближили, провидицата и първата дама започнали да се виждат по 3-4 пъти годишно.

Понякога и по-често. С годините срещите им се преместили от София в Петрич или Рупите. Людмила отивала при Ванга с магнетофон и записвала разговорите им. Понякога Татовата щерка навестявала сляпата си приятелка през деня, понякога надвечер, но повечето пъти сле­добед. Живкова споделяла с гадателката къде е била, с кого се е срещала, какви препоръки са й давали в Индия, за да живее здравословно. Разказвала как е ходила дори на Хималаите. Също и за индийския чудодеец Сай Баба.

И темата Агни Йога била включена в разго­ворите.

Вангелия одобрявала учението на Ръорих и Махатма Мория и казвала, че то ще завоюва света. Освен това сляпата провидица безпо­грешно описвала външния вид на Елена и Ни­колай Ръорих. За Учителя Мория пък казвала, че носи душата на руския светец Сергий. Людмила и Ванга обменяли мисли и за Инди­ра Ганди. Руският писател и мистик Валентин Сидоров бил свидетел на един такъв техен раз­говор. „Предайте на Индира Ганди да не пла­че за сина си. Онзи, когото в Индия наричат Рама, го е взел при себе си. Той е до него", рекла славната ясновидка. После попитала кой е този Рама, който й се е явил. Обяснили й, че става дума за бог. Също така потвърди­ли, че индийската министър-председателка е загубила единия си син. Той починал в самолетна катастрофа.

Людмила неведнъж задавала на пророчицата въпроси за преселилите се в отвъдното свои кумири, сред които бил и Леонардо да Винчи. Вярвала, че те могат да общуват с нея чрез Ванга. Петричката врачка често била канена при Живкова, за да вика духовете на умрелите ге­нии. В такива случаи Ванга била придружавана от сестра си Любка. Родственицата обаче не присъствала на сеансите.

При последната си среща пророчицата и Татовата щерка изкарали заедно повече от 7 часа. Какво ли са обсъждали тогава? Людмила пак носела магнетофон и записвала всяка дума на своята петричка приятелка.

Преди време бившият директор на музея в Благоевград Илия Йовков даде прелюбопитно интервю за отношенията на Татовата щерка с Ванга. От думите му човек остава с впечатле­нието, че гадателката е имала пагубно влияние върху дъщерята на Живков. „Ванга се нарича една от причините, довели до смъртта на Людмила, убеден е Йовков. - 2 месеца преди кончината й се скарахме зара­ди въпросната пророчица. Започнах я за Ванга: „Как можеш да й вярваш, не чувстваш ли, че разговорите с нея ти изпиват силата и те пра­вят като парцал. Не понасям сектите ти, нито Ванга, съжалявам те, че си губиш времето с нея!" „Аз трябва пак да отида при Ванга", от­говори Людмила и избяга към Рупите. Вечерта бяхме в Кордопуловата къща в Мел­ник, тя пристигна, но от слабост нямаше сили да се качи по стълбите и аз й помогнах. На­истина се чувстваше като парцал след трите часа, прекарани с Ванга. Съсипана беше. И как няма - оная жена да ти врещи 3 часа на главата и да ти мъти мозъка, кой няма да се съсипе? Горе имаше череши, ягоди, смокини, Людмила отказа всичко и поиска само чай с мляко. После на Роженския манастир отидо­хме, а тя беше с напълно неадекватно пове­дение. Не знаеше къде стъпва, какво прави, къде отива. Объркана и безпомощна. Говоре­ше припряно, мисълта й изпреварваше говора, непрекъснато бъркаше."

Видяла ли е Ванга смъртта на Живкова и ако да, защо не е сторила нищо, та да я предотврати? Писателят Любомир Левчев твърди, че провидицата не е знаела какво очаква прия­телката й. „Нямаше писана смърт, Любчо. И аз не бях предупредена", рекла врачката, скимтейки от мъка. „Непредпазливо разказах тези нейни думи на няколко места. В резултат бях посетен, за кой ли път, от „доброжелател". И все същата по­зната формула: Той бил голям почитател на моята поезия и понеже работел в Държавна сигурност, научил как на самия връх били много разгне­вени от това, че раздрънквам двусмислиците на Ванга. Така че да бъда много внимателен. При следващото ми посещение Ванга ме нару­га. И при нея бяха ходили „доброжелатели". Бяха я заплашили яко", написал е в книгата си „Ти си следващият" (изд. „Ентусиаст") голе­мият творец и някогашен заместник на Живко­ва в Комитета за култура.

За отношенията между Татовата щерка и пророчицата има какво да разкаже и Жени Живкова, дъщерята на Людмила. Нейната вер­сия обаче е по-различна от тази на Левчев. Тя твърди, че провидицата знаела, че майка й ще почине.

„Няколко години след като мама умря, Ванга ми разкри, че е видяла смъртта й. Но не й е казала - просто не е могла да го направи. Ванга сподели, че не знаела кога и как ще се случи. Впрочем за времето на нашите срещи Ванга често влизаше в контакт с мама. Чрез Ванга мама ме питаше за познати и близки хора - какво правят, как са", откровеничи внучката на Тодор Живков.

В деня, когато Живкова умряла (21 юли 1981 г. - б.р.), информацията за смъртта й стигна­ла до ушите на пазача на гадателката. Той отишъл при „шефката" си и разчел в очите й изненада. „Това е то смъртта, не идва със свирки и тъпа­ни, че да я чуеш. И един ден всеки си отива", заявила натъжена петричката врачка. Журналистката Светослава Тадаръкова е ка­тегорична, че през целия си живот Ванга е плакала всичко на всичко два пъти. Първия път ревала, когато починал неин служител на име Благой. Сълзи се появили в очите й и след като научила за кончината на Живкова.

„Ванга много я обичаше Людмила. След смърт­та й ми рече: „Мите, не ме питай..." Много тежко понесе новината", връща лентата назад във времето Димитър Наполеонов. Той дълги години е бил приятел на ясновидката и тя му е имала доверие, назначила го за председател на своята фондация.

Писано ли е било на Людмила Живкова да умре още на 12 ноември 1973 г. - деня, в който катастрофирала тежко с мерцедеса си на път за летището? Да, ако се съди по реакцията на Ванга след ПТП-то. На пророчицата занесли някакви дрехи на Татовата щерка, които при инцидента били в злополучния мерцедес. „Миришат на гроб, на смърт миришат!", развикала се петричката ясновидка, когато й ги подали. Чак когато разбрала, че Людмила все пак е оцеляла, Ванга се успокоила. Тогава направила и впечатляващо пророчество. Обяснила, че Живкова нямало да умре от раните по главата, но съществувал риск да се спомине, ако не обърнели вни­мание на вътрешните органи в корема й. Там имало спукан бъбрек, който пускал отрови в тялото.