сн. ,,Медиапул”

От четири дни София вече прилича на град от навечерието на Втората световна война - към бежанците, с които е пълен центърът и особено пространствата около джамията и ЦУМ, се присъединиха и неофашистки патрули. Всичко това се случва на фона на необяснимата апатия на МВР към тези събития. Патрулите са доброволци на крайнодясната организация ,,Национално единство", оглавявана от изчезналия за дълго от публичното пространство, но появил се с гръм и трясък през миналата седмица националист Боян Станков, който се е самонарекъл Расате, и на още една крайнодясна формация - граждански форум „Обединение". Те могат да бъдат разпознати по трикольора, поставен на левия ръкав. Отделно от тях и лидерите на новата все още нерегистрирана Националистическа партия на България обявиха, че също в близките дни ще сформират свои ударни отряди, които ще обикалят столицата.

,,Намерението ни е да се осигури спокойно движение на хората, които работят в централната градска част, където престъпността се е увеличила, а полицията трудно се справя", обясни появата на неофашистките отряди Мирослав Паскалев от „Обединение". - Полицията е разкъсана между протестиращи, контрапротестиращи, окупатори, нелегални имигранти, които по нашия закон са престъпници." Боян Станков пък смята, че „на хората ще им бъде по-спокойно" с подобни отряди. Той твърди, че всички, които участват в гражданските патрули, са „проверени, инструктирани и няма да има провокация".

Националистите се убедени, че има нужда от тях, въпреки че нямат никакви по-специфични права от тези на всички гражданин. Събират се на групи и обикалят града - там, където им се струва, че биха възникнали проблеми. Те казват, че щели да се обадят в полицията, ако видят нещо нередно. Столичната община не е давала и няма да дава съгласие за създаване на граждански патрули, защото такива частни отряди са не само незаконни, но и опасни за реда и сигурността, заяви кметът Йорданка Фандъкова. Според нея формирането на частните отряди е не само незаконно, но и опасно.

Г-н Станков обяви, че имал разрешение от столичното ръководство на МВР за извършване на такава дейност. Тази информация обаче беше опровергана от полицията, но въпреки това нито един полицай не се намеси, за да осуети работата на патрулиращите в първия им ,,работен" ден - 18 ноември, понеделник. От МВР посочиха, че понятието ,,граждански патрули" не е регламентирано нито в Закона за МВР, нито в Закона за частната охранителна дейност. От полицията заявиха, че гражданите, които станат жертва на проверки от подобни отряди, трябва да подадат сигнал в МВР, за да може органите на реда да вземат мерки.

В понеделник вечерта патрулите тръгват от Халите малко преди 19 ч. Станков-Расате е придружен от няколко младежи, облечени в черно. С тях е и по-възрастният режисьор Мирослав Паскалев-Зорец. Бойните отряди се насочват по бул. ,,Мария Луиза" към Лъвов мост. По пътя се присъединяват още хора, всички с ленти на ръцете. Оглеждат се, но не спират никого. Групата достига Лъвов мост, където ги очаква телевизионен екип, уговорил репортаж. В присъствието на камерата младежите са по-мълчаливи, но приемат със задоволство поздрава на преминаваща жена за дейността на патрула.

Малко след 20 ч. тръгват в обратна посока заедно с журналистите. След тях върви група, в която е BG блогърът Асен Генов, който има фондация ,,14-и януари", финансирана от ,,Отворено общество". ,,Искам да разбера защо предполагаемите чужденци или бежанци, които са в региона, се разбягват, виждайки тези т.нар. патрули...", пише той часове по-рано в интернет и призовава и други софиянци да излязат с него. Отзовали са се десетина души, събират се на паркинга до Халите. ,,Неработеща държава, слаби институции. От хаоса се възползват националистическите формации", обяснява той. Генов през цялото време снима с видеокамера. Пред арабски ресторант двама мъже на средна възраст говорят на чужд език. На въпрос чувал ли е за отрядите, единият отговаря на български - да, даже е виждал как проверяват. Светели с фенерчета, но не знаел какво и защо проверяват. "Не знам, не знам, аз отдалеч съм гледал", оправдава се той.

Пред Халите, където двете групи се срещат, присъствието на Асен Генов и Петко Цветков - активист на ,,Зелените", привлича телевизионния екип. В разговора се вклинява Станков-Расате, започва спор законни ли са гражданските му патрули. ,,Патрул ли сте, ако да - на какво основание?", пита Генов. След кратка препирня Мирослав Паскалев-Зорец се навежда към Асен Генов и му прошепва ,,Ще ти смачкам главичката, педал долен." После по-гръмогласно допълва: ,,Исках да те целуна по ушето, ама ти се дръпна. Да не забравиш записа на другаря Сорос", намеквайки за финансирането на фондацията на Генов.

Патрулите на Станков-Расате вече са дублирани от още едни неофашистки отряди - на новосформираната, но все още нерегистрирана Националистическа партия на България. Нейният лидер Симеон Костадинов обаче каза, че в редиците им няма ,,дебели чичковци", намеквайки за Зорец, а само млади и атлетични момчета. ,,Целта е да вдъхваме страх", зарече се той. Костадинов заяви, че симпатизантите на националистическите формирования нямали нищо общо със зачестилите нападения над чужденци, и по специално имигранти и бежанци. Той каза, че и нанесеният побой над български гражданин на ул. ,,Пиротска" преди седмица не било доказано да е дело на техни съмишленици. Побоят с метални пръти и ритници бе извършен от пет-шест младежи над 28-годишен етнически турчин, взет ,,погрешка" за имигрант. Пострадалият все още е в тежко състояние в болницата. Той съобщи, че ,,две експресни допитвания на социологически агенции показват изключително висока подкрепа за нас. Едната агенция ни дава 17%, а другата - 24%. Това е изключително висок процент и показва, че нашата партия събира надеждите на огромен брой българи. Нашият устав и програма могат да се сведат до едно изречение - България трябва да е еднонационална държава на българите. И няма какво да коментираме повече", отсече Костадинов.