44-годишен мъж, осъден за изнасилването и убийството на студентка по танци през 1996 г., беше екзекутиран чрез смъртоносна инжекция в Оклахома, съобщиха официални лица, предаде АФП. Антъни Санчес е осъден на смърт през 2006 г. за изнасилването и убийството на Джули Бускен, 21-годишна студентка в Университета на Оклахома.

Санчес е екзекутиран чрез смъртоносна инжекция в щатския затвор в Оклахома в град МакАлестър, съобщи говорител на щатския Департамент по изпълнение на наказанията. В изявление, публикувано след екзекуцията, главният прокурор на Оклахома Джентнер Дръмонд заяви, че "днес беше въздадена справедливост за Джули Бускен почти 27 години след като животът ѝ беше трагично отнет.

"Надявам се, че днешният ден ще донесе известна доза спокойствие на семейството и приятелите ѝ - каза Дръмънд.

Санчес, който беше осъден за убийството въз основа на ДНК доказателства, настояваше, че не е отговорен и обвиняваше за това баща си, който се е самоубил миналата година.

По-младият Санчес излежаваше присъда в затвора за кражба с взлом, когато ДНК-то му беше съпоставено с убийството на Бускен. През април Апелативният наказателен съд на Оклахома отхвърли искането му за ново изслушване по делото - ход, приветстван тогава от главния прокурор.

"Санчес не само отказа да признае вината си, но дори се опита да обвини баща си, че е извършил убийството - отчаяно и страхливо обвинение, за което ДНК тестовете доказаха, че е невярно" - каза Дръмънд.

Санчес е третият затворник, който е екзекутиран в Оклахома от януари насам. През тази година в САЩ са извършени 18 екзекуции.