Живеещите в щата Илинойс, които искат да направят нотариална заверка на документи, вече могат да го направят, без да напускат домовете си, обяви щатският секретар Алексис Джианулиас.

Новата електронна нотариална услуга ще позволи на физически лица и фирми да извършват нотариални заверки по електронен път.

Подписът ще се полага електронно, а нотариусите дистанционно ще прикрепят удостоверение и печат към документите.

„В съответствие с продължаващите ни усилия да модернизираме офиса на държавния секретар, E-Notary е драстична промяна за жителите на Илинойс, като сега предоставя удобен начин за нотариално заверяване на документи, без да напускат дома или офиса си“, каза Джианулиас в изявление.

„Даването на възможност на нотариусите да работят виртуално прави процеса по-бърз и по-сигурен както за физическите лица, така и за бизнеса.“, пише в съобщението на щатския секретар.

Клиентите ще трябва да използват  аудио-видео комуникационна платформа на E-Notary и да покажат шофьорска книжка, лична карта или паспорт.

Нотариусите ще проверяват самоличността на клиента, като гледат личната му карта. Те също така ще прегледат документа и ще потвърдят, че името на клиента съвпада с това във формулярите.

Нотариусите ще имат правото да събират такси, но те са ограничени до $25 за електронни нотариални заверки.

За да потърсите нотариус, който предоставя дистанционни услуги, отидете на apps.ilsos.gov/notarysearch.

Законодателство, позволяващо дистанционна нотариална заверка, беше прието през 2021 г., по време на пандемията от COVID-19.

Джианулиас, който встъпи в длъжност през 2023 г., каза, че са необходими редица административни и технически стъпки, заедно с обучение на персонала, преди стартирането на програмата.