Този интимен момент между президента и съпругата му е заснет по време на кампанията за видеопослание за „Уърлд експо 2015“

Докато Барак Обама се сбогува с Белия дом, оставяйки пътя свободен за новия американски президент, той вече може да се отърси от непрекъснатите политически речи, които бяха завладели всекидневието му. Официалните фотографи от Белия дом Пийт Соуза и Лорънс Джаксън са заснели общо над два милиона снимки на харизматичния лидер по време на осемгодишния му престой на президентския стол, от което в крайна сметка се е получил един прекрасен албум, който разкрива човека зад политическата фигура.

Заедно със своята съпруга Мишел, с която се запознават като колеги в чикагска фирма и се женят през 1992 г., и двете им дъщери Малия (18) и Саша (15) президентът Обама гради образ на човек, чието чувство за хумор и скромност ще липсват на тези бели стени.

Първият афроамерикански президент в историята винаги е казвал, че на него и семейството му ще им бъде трудно да се сбогуват с Белия дом, когато дойде моментът.

„Когато бях избран за първия ми мандат, Малия беше на 10 г., а Саша едва на седем. Пораснаха толкова бързо. Тази есен Малия отива в колеж - това ме натъжава", казва 55-годишният Обама, чиято по-голяма дъщеря възнамерява да последва стъпките на баща си в университета „Харвард".

„Малия - казва той - е добре подготвена за следващия етап от нейния живот. Както Мишел често ми напомня, нашата задача е да направим така, че те да не се нуждаят повече от нас." Бащината гордост свети в очите на президента. „Те са страхотни момичета - казва той. - Те са умни и забавни, но най-вече учтиви. Въобще не са надменни."

Съпругата на Барак ще бъде запомнена като една от най-стилните и уважавани първи дами в историята. Мишел се бори за проблемите с бедността и храненето, като самата тя инициира кампанията „Нека се движим!", която цели да намали мащабите на затлъстяването сред децата. Мишел говори за предизвикателството в отглеждането на деца в центъра на публичното внимание. „Няма да забравя онази зимна сутрин, докато наблюдавах дечицата ни, на десет и седем години, до големите черни джипове, обградени с чичковци с пистолети, казва тя. - Видях малките им личица, залепени на стъклата, и единствената мисъл, която ми дойде наум, беше: Какво направихме?"

В онзи момент осъзнах, че престоят ни в Белия дом ще ги изгради като личности и в нашите ръце беше да направим така, че да не се съсипят психически. Точно това се стремим да правим с Барак всеки ден, да ги насочваме и защитаваме от предизвикателствата на живота под светлината на прожекторите."

Очаква се Мишел да напише книга с впечатленията, които е събрала през всичките осем години в Белия дом. Барак, който ще продължи да бъде президент до 20 януари 2017 г., най-вероятно ще се включи в Националдемократичния комитет. Има и планове президентски център на Обама да отвори врати през 2021 г. в кампуса на Чикагския университет. Той ще включва архивната библиотека на президента, музей, както и офис на фондацията на Обама. Семейството ще остане да живее във Вашингтон, за да може Саша да продължи образованието си в същото училище. „Да я преместя в друго училище по средата на гимназиалния етап не би било честно от моя страна", споделя гордият татко, като се шегува, че ще е „малко странно" да се разхожда из града след изтичането на мандата му като „старото момче в дискотеката".

Барак изкара осем невероятни години в професионален план, но и в семеен също. „Това, с което най-много се гордея, за което и съпругата ми Мишел има принос, е, че заедно отгледахме две невероятни дъщери, казва той. - Справих се както с това, така и с президентските задачи и определено съм доволен от свършеното."