Европейският съюз може да наложи санкции на американския журналист Тъкър Карлсън заради интервюто му с руския президент Владимир Путин, съобщи Newsweek, позовавайки се на изявления на настоящи и бивши членове на Европейския парламент.

Бившият белгийски премиер и евродепутат Ги Верхофстат, който призова ЕС да разследва възможността за налагане на "забрана за пътуване" на Карлсън, определи журналиста като "рупор" на бившия американски президент Доналд Тръмп и Владимир Путин.

"Тъй като Путин е военнопрестъпник и Европейският съюз е санкционирал всички, които са му помогнали, изглежда логично службата за външна политика също да разследва случая на Карлсън", каза Верхофстад.

Бившият евродепутат Луис Гарицано каза, че е съгласен с Верхофстад.

"Карлсън вече не е журналист, а пропагандатор на най-подлия режим на европейска земя и този, който е най-опасен за мира и сигурността в Европа", каза Гарицано.

Белият дом заяви в сряда, че на Владимир Путин не трябва да се дава друг рупор, за да оправдае войната си в Украйна, след като водещият токшоу в САЩ Тъкър Карлсън интервюира руския президент.

"Трябва да бъде много очевидно за всички какво е направил г-н Путин в Украйна и напълно фалшивите и нелепи причини, с които той се опита да го оправдае", каза говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби пред репортери на борда на президентския самолет, "Не мисля, че имаме нужда от още едно интервю с Владимир Путин, за да разберем неговата бруталност."

По-рано Карлсън съобщи, че е в Москва за интервю с Путин. Журналистът не уточни кога точно ще публикува интервюто, но според "Уолстрийт джърнъл" това ще стане днес, 8 февруари.