Брутално ниските температури в 75 процента от САЩ ще принудят милиони да си останат вкъщи. Метеоролозите описват задаващия се полярен студ като “исторически”. За последно толкова брутален студ в северните щати имаше през 1990 г. Има предупреждения за силни ветрове с температури от -30 по Целзий до -50 по Целзий за щатите от Северна Дакота чак до Пенсилвания. Над 220 милиона души в северните и средните щати ще са изложени на рекордно ниските температури за повече от 48 последователни часа. Арктическият студ ще направи

условията за движение „от опасни до невъзможни”
В Чикаго зимната буря донесе от 15 до 20 см сняг в неделя срещу понеделник, което направи движението по пътищата кошмар. Много от училищата в района затвориха, очаква се те да не работят и в сряда, когато живакът ще спадне до минус 30 по Целзий. Най-много сняг натрупа в северните предградия на града МакХенри, Гърни, Алганкуин и по границата с Уисконсин.
Най-страшното тепърва предстои
Някой щати ще видят най-студения въздух от поколение насам, казват от Националния метеорологичен център. В Чикаго ще е по-студено от връх Еверест, Антарктика и Сибир. “Ако не е наложително да сте навън, не излизайте”, съветва Ейми Сийли от Националния метеорологичен център. Полярният арктически студ идва на две порции – едната късно вечерта в понеделник, а другата, още по-вледеняваща, във вторник след 18 ч. вечерта. От вторник вечерта до четвъртък на обяд – приблизително 42 последователни часа на вледеняващи ветрове и усещане за минус 45 оС. Най-опасни и студени ветрове ще има във вторник вечерта срещу сряда, когато до 7 am централно време в Чикаго, южните части на Уисконсин и северните на Индиана ветровете ще са от минус 50 оС. Това са
най-ниските температури от близо 25 г. насам
„Термометрите ще показват минус 20о до минус 30о в Чикаго от вторник на обяд до петък на обяд”, казва Дейв Хенън, старши метеоролог в CNN. [caption id="attachment_40697" align="aligncenter" width="800"] В понеделник сутринта за много жители на Чикаго придвижването беше трудно - пеша, с кола или с обществения транспорт, Сн.: АП/БТА[/caption] Но абсурдният студ е само едната страна на ситуацията. Предупреждения за зимна буря има за северните части на страната, като в Северна и Южна Дакота се очаква да вали лед и сняг. В северните средни щати и района на Great Lakes това може да направи движението по пътищата невъзможно.
Предупреждения и за измръзване
При толкова ниски температури незащитената кожа може да замръзне за по-малко от 5 до 10 минути. Калоян Маринов, който паркира коли в центъра на Чикаго от 10 години, казва, че добрата екипировка и движението са ключови в подобен кучи студ. На него му се налага да работи на минус 20оС почти всяка зима. “Общо взето е mindset. Опитваш се да си позитивен и да си мислиш, че не ти е толкова студено. Това е един от начините да се бориш със студа.” [caption id="attachment_40698" align="aligncenter" width="800"] Гари Верстеген от Литър шут, Уисконсин, чисти тротоара при тях, докато снегът не спира, в понеделник, Сн.: АП/БТА[/caption] Много други обаче не успяват да удържат на вледеняващия студ и напускат работа, когато живакът падне много под нулата. “Ние, българите, сме кораво племе и държим яко, така че не е толкова страшно – просто човек трябва да приеме предизвикателството“, казва Калоян Маринов. Повече от 1,400 полета бяха отменени на международното летище O`Hare и на летище Midway. В 12 ч. на обяд в понеделник 849 полета на O`hare все още бяха отменени без информация кога ще излетят. Oт отдела за авиация в Чикаго съобщиха, че закъсненията са от повече от час и половина. Димо Пенев от автосервиз “Меджик ауто” в Дес Плейнс казва, че при толкова ниски температури трябва да сме три пъти по-внимателни на пътя с колата. “При палене на колата, ако не са закъснели, хората да си проверят антифриза, не е лошо да се провери дали издържа на такива ниски температури, казва Димо Пенев. – Всички течности трябва да се проверят и да се припомпат гумите, защото от студа спадат.” [caption id="attachment_40699" align="aligncenter" width="800"] Причина за необичания студ е т.нар. Полярен експрес - арктическа маса студен въздух, който се спуска от Северния полюс. Още за него гледайте на www.BG-VOICE.com, Графика: Влади Александров-Томси[/caption] Заради ниските температури Федералната агенция по безопасност на движението въведе извънредно положение в 22 щата. От агенцията спират временно ограниченията за работни часове зад волана, или т.нар. hours of operations за шофьори, които пренасят горива и опасни товари (hazmat) в щатите Кънектикът, Илинойс, Индиана, Айова, Канзас, Кентъки, Мейн, Масачузетс, Мичиган, Минесота, Мисури, Мисисипи, Небраска, Ню Хемпшир, Ню Джърси, Ню Йорк, Охайо, Пенсилвания, Роуд Айлънд, Тенеси, Вермонт и Уисконсин. Забраната е в сила от понеделник до вторник на обяд. Специалистите съветват при възможност да отложите дейностите навън и да не излизате неподготвени. Бъдете сигурни, че имате достатъчно бензин в автомобила и неща от първа необходимост като зарядно за телефон, аптечка, храна и вода. Ако аварирате, те ще са ви от полза. Специалистите съветват също да не експериментирате и да повикате пътна помощ незабавно.