Политиката на българското правителство да се пълни бюджетът с глоби, такси и данъци продължава и през тази година с нов налог, този път за т. нар. вредни храни. Идеята за данъка се разяснява вече повече от месец на населението и то като че ли повярва, че наистина правителството се е загрижило за здравето на българина, затова ще оскъпи всички продукти, съдържащи сол и захар. Наблюдатели обаче посочват, че това е поредният данък, който следва да пълни хазната в държава, където икономика няма и липсват големи заводи, които да осигуряват годишни постъпления в бюджета. Затова всяко министерство е натоварено да измисля данъци, оформени в купища красиви думи.

„Министър Москов (на здравето - б.р.) и министър Кралев (на младежта и спорта - б.р.) имат пълната ми подкрепа за въвеждането на данък обществено здраве", обяви премиерът Бойко Борисов. Той отбеляза, че една от причините за наличието на голям брой онкоболни в България е неправилното хранене с вредни храни и други вредни навици, които се налагат в бита още от деца. „Виждате какви храни се ядат и какви енергийни напитки се пият. И като минат 40-50 години, започват масово да се разболяват", каза премиерът.

Напук на съмненията Борисов заяви, че в случая не става въпрос да се съберат допълнително пари за бюджета. По думите му той ще е най-щастлив, ако от този данък не се събере нищо, защото това означава, че българите са започнали да се хранят безвредно. Въпрос защо се увеличават цените на храните на най-бедните предизвика ироничната реакция на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. „Наистина ли мислите, че храната на най-бедните са чипсът и енергийните напитки? Сериозно ли говорите? И пастичките?", попита той.

Веднага след това към него бе отправен коментар, че в училищата се продават само вредни храни. Това означава, че ще се бръкне в джоба на родителите, които ще трябва да дават двойно повече. В отговор д-р Москов обяви, че това е тежка спекулация. Той каза, че сериозна част от приходите от този данък ще отиват за промяна на начина, по който се хранят децата в училищата. Министърът също заяви, че ще е щастлив, ако приходът от данъка е нула. Според него това означава, че навиците на хранене са променени, а индустрията е променила своите рецепти, за да падне количеството вредни съставки.

Данъкът ще обхваща продукти с повече сол, с по-голямо съдържание на транснаситени мастни киселини, хидрогенирани мазнини, захар, кофеин и таурин (вид органична аминокиселна, помагаща разграждането на мазнини). При безалкохолните напитки данък няма да има само при соковете и нектарите с високо съдържание на плодове и зеленчуци. Няма да има обща ставка, а например 1.51 лв. ще е данъкът за 1 кг храна с повишено съдържание на сол, 0.81 лв. на литър безалкохолно. В разчетите на властта е заложен приход от 170 млн. лв. годишно.