Само ден след атаките в Брюксел и София се оказа стресната от заплаха с взрив. Оказа се обаче, че не било точно заплаха, нито точно взрив. Ставало дума за зарязан гей, който решил да отмъсти на половинката си, като вдигне цялата столица на главата си. Любовната двойка се състояла от българин и афганистанец. Преди още да стане ясно кой кого зарязал, кой и къде ще се взривява, посолството на САЩ в София, което към днешна дата разполага със свои агенти във всички нива в обществото, пусна на страницата си информация, че се чака взрив на спирката на бившия хотел „Плиска" на бул. „Цариградско шосе". Медиите, които получават пари от фондация „Америка за България" и които денонощно следят страницата на посолството, побързаха да публикуват непроверената информация. Оттам паниката се пренесе в цялата страна.

2_583Информацията бе опровергана от ДАНС, но вече бе късно. Контраразузнавачите пуснаха изненадващото обяснение, че паниката се е появила в резултат на „неуредени любовни отношения между българин и чуждестранен гражданин". От посолството на САЩ така и не коментираха постъпката си.

А историята е следната - българинът и интимният му партньор афганистанец се скарали в началото на миналата седмица. За да си отмъсти, нашият сънародник се обадил на 112 и съобщил, че любовникът му е споделил, че са го вербували да извърши самоубийствен атентат в автобус на една от най-натоварените спирки в столицата - тази пред бившия хотел „Плиска". От 112 препратили сигнала в полицията, а там, преди още да започнат да работят по него, агентите на американското посолство доложили информацията в амбасадата. Скандалът се превърна в сериозна пиар криза, която засегна както българските тайни служби, така и самото посолство в София, което, оказва се, е в състояние вече да диктува дневния ред в държавата само с едно съобщение на интернет страницата си.

Еднополовата любов, провокирала страха в столицата, ядоса премиера Бойко Борисов. „Оказа се една любовна история между еднополови. Не мога да разбера откъде идва тази истерия", възмути се премиерът. Той обяви, че информацията не отговаря на истината и скастри американските дипломати, че не им прави чест да я разпространяват. „Съжалявам за Държавния департамент, отсече Борисов. - Абсолютно недопустим и некоректен е начинът, по който американските дипломати изнесоха в публичното пространство информацията, получена от българските им колеги." Борисов увери гражданите, че „държавата проверява всеки един сигнал, който би представлявал опасност, и не би скрила от обществото, ако съществува и най-малка заплаха за здравето и живота на хората". Премиерът обаче допълни, че сигналът е бил съвсем реален, но с ниска степен на опасност. „Хората от любов се взривяват. Ако вие искате да си правите шега със страховете на хората и с вашите страхове, го правете", обърна се Борисов към журналистите и ги скастри, че са създали истерията със сигнала за „Плиска".