Албанската полиция демонтира повече от 500 незаконни камери за наблюдение, за които се твърди, че са били поставени от банди, за да следят граждани и правоприлагащи органи, съобщи Financial Times. Камерите, около половината от които са били монтирани в столицата Тирана, са открити по време на разследване, предизвикано от взривно устройство, детонирано близо до дома на полицейски служител в северния албански град Шкодра. "Полицията разглоби... камери, поставени на електрически стълбове, на улицата, за събиране на информация за престъпни цели", се казва в изявление на албанската полиция от вторник. "Камерите, инсталирани от хора или престъпни групи, също така са имали за цел да събират информация за движенията на полицията".

Бандите са използвали камерите с дистанционно управление, за да наблюдават съперници и движенията на полицията и да изпреварват органите на реда

според Балканската мрежа за разследваща журналистика, който цитира местни жители, свидетелстващи за "рекета, заплахите и страха" от бандите, с които трябва да живеят всеки ден. Премиерът Еди Рама заяви: "Фактът, че полицията действа по този въпрос, който е проблем от десетилетия, означава, че правителството има силно желание и е фокусирано върху борбата с организираната престъпност". Той добави, че не всички камери са били свързани с престъпни мрежи и че "някои са били за лична употреба, макар и нелегална". Бившият външен министър и министър на правосъдието Алдо Бумчи каза, че престъпни групи са изградили глобална мрежа за трафик на наркотици и перат пари в Тирана. Албански наркокартели наемат десетки хиляди семейства в страната за отглеждане на марихуана, по думите на Бумчи, като използват парите и връзките със Западна Европа, за да управляват и глобална мрежа за контрабанда на хероин и кокаин. Рама оспори тази информация, като каза, че "отглеждането на канабис е намаляло драстично и успешните полицейски операции в сътрудничество с международни партньори говорят за повишаване на ефективността в борбата с международната и с вътрешната престъпност".