Президентът на САЩ Доналд Тръмп освободи директора на ФБР Джеймс Коми във вторник, съобщиха от Белия дом. Коми водеше разследването за предполагаеми връзки между кампанията на Тръмп за изборите и Русия.

Белият дом обяви, че шефът на ФБР е освободен по препоръка на министъра на правосъдието Джеф Сешънс.

В писмо до Коми Тръмп заявява, че той вече не е способен да ръководи бюрото ефективно. Причината за уволнението е начинът, по който Коми е ръководил разследването за частния имейл сървър на Хилъри Клинтън, докато е била държавен секретар. Но по време на кампанията Доналд Тръмп многократно похвали действията на Коми в това разследване. Похвали го през юли, когато той обяви, че няма доказателства за престъпление на Клинтън, но я нарече "небрежна", както и на 28 октомври, когато Коми изпрати писмо до Конгреса, че отваря отново разследването срещу нея. Именно това писмо Клинтън посочва като основна причина за неочакваната си загуба на 8 ноември, както и руската намеса в изборите.

Изненадващият ход идва в деня, в който стана ясно, че Коми е дал на Конгреса неточна информация за имейлите на Хилъри Клинтън през миналата седмица. Но бурята от негативни реакции - от демократи и от републиканци, е била "неочаквана" според служител в Белия дом.

Три източника на Ройтерс казват, че разузнавателните агенции на САЩ не са били уведомени предварително за решението на Белия дом.

Майкъл Хейдън, бивш директор на ЦРУ, направи сензационното изявление пред CNN, че Коми може би е отстранен не заради това, което е направил през миналата година по време на кандидатпрезидентската кампания, а защото може да направи нещо през 2017 г.

Сенатор Чък Шумър, лидер на малцинството на демократите, направи специално изявление, в което каза, че остава сянка на съмнение, че Коми е отстранен като част от опит да бъдат прикрити предстоящи разкрития от разследването за връзките с Русия. Той добави, че ако е имало друг проблем с директора на ФБР, той би трябвало да бъде отстранен преди месеци, когато Тръмп влезе в Белия дом. Шумър призова с разследването да се заеме "безстрашен, независим, специален прокурор".

Компилация от моменти, в които Тръмп хвали Коми в миналото за това, което сега твърди, че е причината за неговото уволнение

Към призива на Шумър се присъединяват и демократи, и републиканци. Последно такъв беше използван в разследването срещу Бил Клинтън за аферата му с Моника Люински. Това доведе до процедура по импийчмънт в Конгреса, която обаче не успя и Клинтън остана президент.

Сенатори демократи като Ричард Блументал от правната комисия и Патрик Лийхи директно направиха

паралел с Ричард Никсън в разгара на скандала "Уотъргейт"

"Абсолютно невъобразимо е президент на САЩ да уволни човека, който разследва активно екипа му. Това е злоупотреба с власт. Това е пародия, платена с парите на данъкоплатците. Министърът на правосъдието сериозно се злепостави, като препоръча уволняването на директора на ФБР", каза Блументал.

Никой не усети, че се задава нещо подобно - уволняването на директор на ФБР е много сериозна крачка, още повече че в писмото на Тръмп се обявява: "Вие не сте способен ефективно да ръководите" бюрото и има нужда от нов ръководител, който да възстанови доверието.

Новината съобщи говорителят на Белия дом Шон Спайсър, след като малко преди това ФБР е уведомило Конгреса, че през миналата седмица Коми погрешно е представил ключови разкрития около разследването с частната електронна поща на Хилъри Клинтън. Тогава той каза, че "стотици и хиляди" имейли, "част от тях с класифицирана информация", са били изпратени към скандалния конгресмен Антъни Уейнър, докато в действителност ставало дума за "много малък брой" писма.

В писмото на ФБР от вторник се уточнява, че имейлите, открити на компютъра на Уейнър (бивш съпруг на Хума Абедин, близката сътрудничка на Клинтън), са там заради автоматичното създаване на копия от "персонални електронни устройства" и само малък брой са били лично препратени от Абедин към Уейнър. От тях само 2 (а не 12, както заяви Коми при изслушванията на 3 май) са съдържали класифицирани данни.

Коми часове наред защитаваше пред Конгреса тезата си, че правилно е разследвал използването на частен сървър от Клинтън, докато тя бе държавен секретар. Той каза, че мисълта, че решенията му може да са повлияли на президентските избори, му предизвиква "леко гадене". Директорът на ФБР настоя, че не съжалява за начина, по който е подходил, и че не би действал различно.

На 28 октомври - по-малко от две седмици преди изборния ден - Коми уведоми Конгреса, че на лаптопа на Уейнър е открил нови имейли, свързани с Клинтън. Броени дни след това той уточни, че всъщност откритите съобщения вече са познати на ФБР и разследването се прекратява. Но политическата щета вече бе нанесена и неотдавна Хилъри Клинтън каза, че лично той носи частична вина за загубата ѝ, "защото ако изборите бяха преди 28 октомври, щях да победя".

Сега Тръмп ще трябва да открие и да предложи нов директор на ФБР, който ще бъде подложен на подробни въпроси по време на изслушвания в Конгреса, преди да получи одобрението на конгресмени и сенатори.

Джеймс Коми бе назначен от президента Барак Обама през септември 2013 г. с мандат, който би трябвало да приключи през есента на 2023 г. Вместо това той изгуби подкрепата и на демократите и бе уволнен повече от 6 години преди да изтече мандатът му.

Сенаторът демократ Дик Дърбин от Илинойс коментира, че уволняването на Коми само заради думите му на пресконференция или изслушвания в Конгреса повдига въпроси за това дали ФБР реално ще разследва евентуална руска намеса в последната президентска кампания в САЩ.

Сенаторът Даян Фейнстийн, който е високопоставен демократ в сенатската правна комисия, предупреди, че следващият директор на ФБР трябва да бъде "силен и независим". Мнозина демократи се опасяват, че Тръмп ще предложи човек, който му е лоялен, докато от ръководителя на ФБР се изисква да прилага закона, независимо коя администрация управлява.

В разследване на "Ню Йорк таймс" от 23 април се разказваше как Коми е опитал да защити бюрото от политически натиск и намеса само за да се окаже, че е повлиял на президентските избори. Той до такава степен държал да се поддържа дистанция от политиците, че е заявявал, че никога няма да играе баскетбол с президента Барак Обама, за да не изглежда твърде близък с човека, който го е назначил на поста.

Разследването за руската намеса

На изслушването на 3 май Коми каза, че разследването на руска намеса в президентските избори и евентуално сътрудничество на Москва с кампанията на Тръмп продължава. Част от коментарите във вторник са, че именно това, а не случилото се с проверката на пощата на Клинтън, е причината за изненадващия ход на президента.

Коми каза, че Русия представлява най-голямата заплаха за демократичния процес в САЩ. "Според мен те са най-голямата заплаха за която и да е държава по света заради намеренията и способността им (да извършват операции)", каза директорът на ФБР.

Разговорът му със сенатора републиканец Линдзи Греъм съдържаше няколко категорични позиции на Коми:

Когато стане дума за Русия, коректно ли е да кажем, че руското правителство активно предоставя убежище на киберпрестъпници?

- Да.

Коректно ли е да се каже, че руското правителство все още се меси в американската политика?

- Да.

Коректно ли е да се каже, че трябва да ги спрем?

- Да.

Съгласен ли сте с мен, че единственият начин да ги спрем е да ги накараме да си платят за намесата в нашия политически процес?

- Мисля, че това е правилно.

Добре, ОК. Но това, което правим днес, не върши работа. Те продължават. И го правят по цял свят, нали?

- Да.

Какъв тип заплаха смятате, че Русия представлява за демократичния ни процес, предвид това, което знаете за последните действия на руснаците?

- Със сигурност според мен те са най-голямата заплаха за всяка страна по света предвид техните намерения и способности.

Съгласен ли сте, че те не са променили реалния резултат от изборите, но един ден може да го постигнат?

- Съгласен съм, че не сме открили признаци да е повлияно по какъвто и да е начин на броя на гласовете. Имаше опити, насочени срещу системите за регистриране на избиратели, но предполагам, че това не е лесно в САЩ, защото хубавото на нашата система е, че тя е такова кълбо от най-различни видове системи...

Правили ли са го в други държави, където реално да са променили гласуването?

- Доколкото знам, са опитвали в други страни.

И няма причина да не искат да го пробват и тук, ако не ги спрем навреме?

- Мисля, че е така.

Споменът от Никсън

zx780_2968241_570Макар да няма свидетелства, че ФБР разследва лично президента Тръмп, мнозина сравниха случващото се с "Клането от събота вечер" - настояването от 20 октомври 1973 г. на Никсън пред министъра на правосъдието Елиът Ричардсън да уволни специалния разследващ прокурор Арчибалд Кокс, който ден преди това е поискал записите на срещите в Овалния кабинет на Белия дом, правени от президента. Министърът отказва и подава оставка. Никсън се обръща към заместника му Уилям Рукелсхаус, който също подава оставка в знак на протест. Седмица по-късно 44% от американците смятат, че президентът им трябва да бъде подложен на импийчмънт за злоупотреба с власт.
[caption id="attachment_7654" align="aligncenter" width="611"] Писмото, с което Доналд Тръмп уведомява директора на ФБР, че го отстранява от длъжност[/caption]