сн. ,,Статик флик”

Смята се, че делфините са едни от най-умните същества на планетата, въпреки че до момента е имало начин да се установи точното им ниво на интелигентност. Учени от проекта ,,Уайлд долфин", които разработват преводач за делфини, може да са успели с първия си симултантен превод. През август 2013 година директорът на проекта Денис Херцинг плувала в Карибско море с група от делфини, които наблюдава от 25 години. Херцинг носела прототип на преводача, наречен ,,Cetacean Hearing and Telemetry" (CHAT), който е разработен от Тад Старнър от Технологичния институт на Джорджия. Устройството превело изсвирването на един делфин като ,,саргасум", което е вид водорасло. Хората отдавна комуникират с делфините на елементарно ниво. Морските бозайници отговарят на команди и се научават да разпознават символи, но е трудно да се установи какъв обем от информация усвояват и разбират.
Изсвирването, което било преведено в човешка реч, не е част от естествения репертоар на делфините. Те са в състояние да произнасят звуци в честоти, които човешкото ухо не чува, и да ги насочват в различни посоки, без да движат главите си. По тази причина често е трудно да се разбере на кои визуални знаци отговарят.
Екипът на Херцинг създал серия от изсвирвания и им придал определени значения - едно от тях именно е ,,саргасум". Учените тренирали делфините да повтарят звуците и да ги свързват със значенията им. Фактът, че делфинът произнесъл този звук, може да е случаен и той да го е повтарял, играйки със звуковете. Ако обаче делфините продължат да използват изсвирванията, това ще отвори врата към превеждането на естествения им език и ще позволи на човека да разбере повече за поведението и комуникацията им.