Три годишна условна присъда и 60 дни обществено полезен труд в затвора на Брум каунти е наказанието за Айзас Сидики по обвинение, че е напуснал мястото на катастрофа.

26-годишният мъж се призна за виновен след като на 3 декември м.г. минал с колата си през тялото на 20-годишната Стефани Линева на път 434 в Бинхемптън, щата Ню Йорк - малко, университетско градче където е учила българката. Тялото беше открито до разделителната бетонна мантинела на пътя.

Според прокурори Сидики е нямало да получи криминални обвинения, ако е спрял след като е минал през Линева или се е върнал обратно после, защото тя вече е лежала на пътя. Според полицията българката е употребила алкохол въпросната вечер. Адвокатът на Сидики поочи, че нивото на алкохол в кръвта на Стефани е било три пъти над допустимото. 

За това, че момието е лежало на пътя когато е било ударено от Сидики сочи и факта, че няма следи от удар по неговата кола, посочи защитата. 

Въпреки това разследващите са стигнали до заключението, че Сидики носи отговорност. "Искам да се извиня. Знам, че това не променя нищо, но правя всичко по силите си да поправя грешките си," каза Сидики в съда в четвъртък - Не исках нищо от това да се случи."

Съдията по делото Уилям Пелела каза, че независимо от присъдата, която определи, тя няма да върне Стефани.

"Никой родител не трябва да погребва детето си, каза в съда майката на Стефани Даниела - Казват, че времето лекува, но не е така." Роднините имаха съмнения какво точно се е случило на Стефани и поискаха втора аутопсия.

Първоначално Сидики беше арестуван с криминални обвинения, които носеха наказание до 7 години затвор. Но според прокуратурата мъжът не е имал умисъл да причини смъртта на Стефани. 

Полицията стигна до ареста след като беше обявена наградата за информация, свързана с разследването от над 30,000 долара. Първите 10 хиляди бяха дадени от Университета в Бинхемптън и общината, а останалите са от местни бизнесмени, адвокати и организации.

Стефани е учила медицина със стипендия за тенис в университета SUNY. Майката на Стефани е популярната в българската общност в Ню Йорк детска лекарка Даниела Атанасова. Баща й е известният диригент Стефан Линев. Семейството е от Русе. 70-годишната баба на Стефани също живее в Ню Йорк.