сн. „Клуб Зет“

Галина Георгиева

Юрий Асланов е социолог и член на Националния съвет на БСП. Роден на 18 юли 1951 г. във Варна. Завършил икономика в София и социология в Москва. Собственик и управител на социологическа агенция АФИС. Член на Националния съвет на БСП.

Г-н Асланов, БСП вече посочи своя кандидат за президент - ген. Румен Радев. На печеливша карта ли залагате?

- Когато станат ясни основните кандидати, тогава можем да направим анализите.

На заседанието на НС в сряда отново е имало напрежение. Защо?

- Това е ехо от отминалия конгрес. Ако генералът спечели, то ще заглъхне. Но ако загуби изборите, вероятно ще прерасне в напрежение или разцепление.

Имаше ли задкулисни договорки, както твърдят Мая Манолова и Михаил Миков?

- Ако е имало такива, аз не съм информиран. Не знам дали е бил предрешен изборът, но така или иначе след серията самоотводи беше ясно, че изборът на ръководството на партията е в полза на този кандидат и членовете на НС го одобриха. Лично аз не познавам ген. Радев, за първи път го видях в сряда на заседанието на НС. Той самият не крие, че му липсва политически опит. Нещо, което трябва да навакса през оставащото време до изборите. Прави впечатление на уравновесен човек, балансиран и доста категоричен в своите принципи и убеждения, които защитава. Дали това е достатъчно за успех, е трудно да се прецени на този етап.

Какъв трябва да е профилът на следващия президент на България?

- Да е пълна противоположност на настоящия президент. Основните дебати в обществото, които може да мобилизират много хора за участие в изборите, са вътрешнополитическите - дебати по социални и икономически теми, не и по геополитически. Българските граждани ще реагират на послания, свързани с всекидневието им, а не на някакви много сложни геополитически настроения. 

Кандидатурата за вицепрезидент чисто партийна ли трябва да е?

- Предстоят разговори с коалиционните партньори, след това ще се направят предложения и кандидатът ще бъде избран. Като се има предвид, че кандидатът за президент не е политическа фигура, логично е това да бъде компенсирано с партиен кандидат за вице. Така беше през 2011 година с кандидатурата на Стефан Данаилов. Има и обратно схващане - че двойката трябва да е равноотдалечена от всички коалиционни партньори, за да събира колкото се може повече гласове. Трудно е да се намери баланс.

Защо според вас ГЕРБ все още крият кандидата си за президент?

- Вероятно защото вариантите за избор между евентуални кандидати са сведени до популярни лица, които не се нуждаят от време да бъдат налагани на публиката. ГЕРБ имат и електорално предимство като партия за разлика от БСП и РБ. Имат твърди гласоподаватели, което най-малко ще ги прати на балотаж. Т. е. имат добра позиция на лидер и затова нямат причина да бързат. По всяка вероятност кандидатът им ще бъде популярна партийна фигура. И за да не се изхаби в една кампания, те се опитват да скъсят времето. Не бива да се изключва нито един вариант, но аз лично не вярвам Борисов да се кандидатира за президент.

Очаквате ли изненади на изборите?

- Най-голямата изненадата би била още на първи тур да спечели не кандидатът на ГЕРБ, а на друга партия. Макар вероятността да е почти нулева. По-малка изненада би била да няма балотаж. Трето, на втори тур да се класира някой от трета позиция извън сочените фаворити от ГЕРБ и БСП. Голяма изненада е също, ако ГЕРБ загуби изборите.