Залата за тренировки

Специализираната катедра по електронни спортове в чикагския университет „Робърт Морис" реши да въведе любопитна иновация. Учебното заведение предлага семестриално намаление на таксата, ако студентът има отлично представяне в компютърната игра „League of Legends". Отстъпките ще варират в зависимост от резултата на играча. Макар да изглежда странно, това решение на катедрата е всъщност съвсем сериозна част от обучението, понеже способностите тъкмо в тази игра и участието в отбора на университета се възприемат също толкова сериозно, колкото и хокеят, баскетболът и футболът. Като всеки един спорт и този има нужда от терен, където играчите да тренират и да развиват своите стратегии, а в „Робърт Морис" разполагат с единствената в Северна Америка „арена", оборудвана с всичко нужно за това - специално произведени столове, слушалки, клавиатури и мишки за нуждите на всеки един от играчите.

Арената може да побере до 35 участници едновременно, но входът й не е отворен за всеки. Първо трябва да сте приети в училището. Второ, да имате регистрация в „League of Legends" и да играете редовно. Ръководството на катедрата разглежда акаунта на всеки един кандидат. Специално обучени треньори преглеждат как той се е справил с различните нива и въз основа на това се изчислява стипендията, която може да отпусне университетът, разяснява Кърт Мелчер, който е главен координатор на катедрата за електронни спортове.

Ако даден играч има нужните умения, то треньорите правят всичко възможно да го привлекат в отбора точно както при футбола или баскетбола. Много родители се опасяват от това, че децата им там ще играят само компютърни игри и няма да се набляга на ученето, но системата е така изградена, че електронно спортуващите да имат време за всичко. „Задълженията на студентите са като при всеки един нормален спорт. Идват сутрин, присъстват на лекциите от 8 до 16 часа. След това тренират електронния спорт „League of Legends", казва Кърт Мелчер, който е създал „Арената". Той твърди, че това не е обикновена компютърна лаборатория и не всеки от училището може да я ползва.

Българинът Петър Стоичков, който е на 16 години, може да се окаже един от малцината, които ще влязат като играчи в арената на университета. Той е запален по „League of Legends" от две години и е стигнал ниво, което му позволява да получи значително намаление, ако кандидатства сега. „Това е много добра възможност за влизане в колеж. Хубаво е, че с играта, която харесвам, мога да вляза във висше учебно заведение", казва Петър, на когото все пак му е рано за колеж, но възможността го привлича.

Родители от Чикаго отбелязват, че модерното време предполага към модерни технологии дори при следването. „Преди в университет се влизаше с четене на книги и учебници, а сега интернет и игра могат да осигурят на младите образование, което да им помогне  в бъдеще", отбелязват те.