В. „Вашингтон пост“
Не радикализирани мюсюлмани, а по-скоро ислямизирани радикали - това е профилът, който се очертава в Европа за новата група терористи, създавана от джихадистките мрежи и в частност от „Ислямска държава". Единият от атентаторите в Брюксел е бил крадец на коли, преди да се обърне към религията, а другият е прострелял полицай, докато е бягал от местопрестъпление. Други от терористите имат досиета и присъди за обири от апартаменти, търговия с наркотици, хулигански прояви и дребни кражби. Почти всички са известни с това, че са склонни към насилие далеч преди да станат бойци на „Ислямска държава". Полицията ги познава, но не като мюсюлмански радикали, а като обикновени престъпници. Както го е правила години наред в Близкия изток, организацията е намерила плодородна почва сред европейските улични банди и дребни престъпници. Това отваря врати на „Ислямска държава" и към бедните и често самоизолирали се мюсюлмански общности в Европа.

Част от вербуваните едва-едва познават исляма, но са привлечени от насилствената идеология на организацията и стават умели съучастници в актове на изключителна жестокост. „Някои от тези момчета просто търсят възможност да оправдаят собственото си престъпно и насилствено поведение. Когато са в „Ислямска държава", те вече могат да заявят, че го правят в името на Аллах", казва Ари Суфан, бивш служител на ФБР в борбата с тероризма.

Още преди атентатите в Брюксел местните органи на реда казваха, че им е все по-трудно да правят разлика между мрежите на престъпниците и клетките на джихадистите. Известно е, че вторите са използвали първите, за да се снабдят с оръжие, скривалища, експлозиви и информация. „Има толкова много връзки между престъпниците и ислямистите. Те използват едни и същи средства, коли, апартаменти и райони", каза в неделя белгийският външен министър Дидие Рейндер.

През последната една година специалисти и служители на агенциите за борба с тероризма в Европа са започнали да документират фундаментална промяна в профила на хората, които са вербувани от терористите. Според тях новите бойци са с характеристики, по-близки до тези на уличните бандити, отколкото на религиозните екстремисти.