Украински съд осъди 21-годишен руски войник на доживотен затвор за убийството на цивилен гражданин. Това е първата ефективна присъда за военни престъпления срещу руски военнослужещ от началото на инвазията, която започна на 24 февруари. Младият мъж е признал, че е застрелял украинския гражданин, след като е получил заповед да го направи. Пред съда той каза, че офицер над него е настоявал цивилният да бъде застрелян, защото е говорил по мобилния си телефон и е имало вероятност да издаде позицията им на украинските сили.

Присъдата идва на фона на широкомащабен военен конфликт в Украйна, който продължава почти 90 дни. По-рано в понеделник от ООН обявиха, че е достигнат негативният рекорд от над 100 милиона бежанци в различни точки на света, които са били принудени да напуснат домовете си, заради различни военни и граждански конфликти.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски говори на откриването на Световния икономически форум в Давос, настоявайки за максимални санкции срещу Русия.