Украинската армия заяви, че отблъсква непрестанните руски атаки срещу опустошения град Авдеевка в Източна Украйна, а в Херсонска област при руски обстрели са били убити четирима души, предаде Ройтерс.

От средата на октомври Москва е съсредоточена върху превземането на Авдеевка - град, който известен с огромния си коксохимически и с близостта си до контролирания от руските сили регионален център Донецк.
Виталий Барабаш, ръководител на военната администрация на Авдеевка, заяви, че руската армия е предприела "най-ожесточените" атаки срещу града, в който са останали по-малко от 1400 души. Преди войната населението му е възлизало на около 32 000.

"По принцип нищо не се е променило. Всичко е много тежко. Що се отнася до града, на ден има средно между 8 и 6 и дори 18 въздушни атаки. Понякога достигат 30. Нямаме време да ги броим", разказа Барабаш, "Доволен съм, че отбранителната линия се държи вече месец и половина. По нея няма пробиви, независимо от твърденията им."

Барабаш посочи, че през последната седмица от града са били евакуирани 102 цивилни, което по думите му представлява "рекорд".  

Същевременно украинската прокуратура каза, че руските сили са обстрелвали град Берислав в Херсонска област, като при атаката е загинал мъж с велосипед. При обстрели срещу няколко други селища са били убити двама мъже и една жена.