Украйна и САЩ ще проведат идния месец конференция, посветена на отбранителната индустрия, каза днес украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Киев увеличава усилията си за производство на собствени оръжия на фона на опасенията, че доставките на западно оръжие могат да забуксуват. Украйна също така се надява, че създаването на съвместни предприятия с международни оръжейни компании може да съживи собствената ѝ оръжейна индустрия.

"През декември тази година ще се състои специална конференция, включваща украински и американски компании, държавни служители и други представители на двете държави също ще вземам участие - ще участват всички, които имат отношение към организирането на нашата отбрана", каза Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

Той не уточни къде ще се проведе конференцията. Киев и Вашингтон "активно работят" по въпроса за съвместно оръжейно производство, добави Зеленски.

"По време на визитата ми във Вашингтон, с американският президент Байдън договорихме специфични стъпки, които можем да предприемем заедно. Това несъмнено ще направи по-силни както САЩ, така и Украйна, наред с нашите партньори", каза украинският президент.

През октомври Украйна създаде съвместно предприятие с германския оръжеен производител "Райнметал" за техническо обслужване и ремонт на западна военна техника. През септември Киев стана домакин на международен форум в сферата на отбранителната индустрия, в който участваха повече от 250 оръжейни производители, припомня Ройтерс.

Зеленски каза, че днес също така е обсъдил ракетната програма на Украйна с военното ръководство на страната.

"Всеки може да види, че неин резултат стават все по-далекобойни и усъвършенствани оръжия за Украйна с всяка изминала година", допълни той.