Киев е изпълнил всички препоръки на Европейския съюз, заяви в украинският министър-председател Денис Шмихал, който настоява за започване на преговори за присъединяване към блока, предаде АФП.

Зеленски заяви, че страната му "заслужава" да започне преговори

за присъединяване към блока тази година.

Шмихал заяви, че Украйна е назначила нов ръководител на Националното бюро за борба с корупцията, като по този начин е завършила набор от реформи, изисквани от ЕС.

"Украйна е изпълнила всичките седем препоръки на ЕС", написа той в Туитър. "Това показва решимостта ни да пристъпим към започване на преговорите за присъединяване през тази година".

Той обяви, че 40-годишният Семен Кривонос е новият ръководител на антикорупционната агенция.

Преди това Кривонос оглавяваше украинското министерство, отговарящо за градоустройството.

Брюксел предостави на Киев официален статут на кандидат за членство в ЕС през юни миналата година, четири месеца след като Русия започна тотална инвазия.

Тогава обаче ЕС заяви, че Киев трябва да осъществи седем реформи, включително да засили борбата с корупцията и да ограничи "прекомерното влияние на олигарсите".

Процесът на присъединяване към Европейския съюз може да отнеме години.

Окончателното решение за присъединяването на Украйна ще зависи от правителствата на държавите-членки на ЕС.

Някои от 27-те държави от ЕС са скептично настроени, че Киев може да се възстанови от инвазията на Москва или да осъществи необходимите демократични и антикорупционни реформи, за да получи право на членство в близко бъдеще.